30 de focare noi de pestă porcină africană înregistrate în perioada 5 – 11 noiembrie în România. Cele mai multe au fost înregistrate în judeţele Ialomiţa (şase focare), Teleorman (patru focare) şi Dâmboviţa (trei focare).

În Bihor, Giurgiu, Olt şi Satu Mare s-au înregistrat câte două focare noi, iar în Alba, Arad, Botoşani, Buzău, Galaţi, Gorj, Mehedinţi, Neamţ şi Sălaj, câte un focar.

În ultima săptămână au fost stinse 44 de focare de pestă porcină africană (PPA), iar pe 11 noiembrie erau active 549 de focare de PPA, dintre care 21 de focare în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii comerciale de tip A.

Sunt afectate 426.538 de porcine (animale afectate din focarele active).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.932 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

În intervalul 5 – 11 noiembrie 2021, au fost înregistrate şi 21 de cazuri noi de PPA la mistreţi, după cum urmează: judeţul Bacău (un caz), judeţul Bihor (un caz), judeţul Botoşani (două cazuri), judeţul Braşov (două cazuri), judeţul Cluj (cinci cazuri), judeţul Neamţ (două cazuri), judeţul Prahova (două cazuri), judeţul Satu Mare (trei cazuri) şi judeţul Vaslui (trei cazuri).

Potrivit ANSVSA principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.