Astăzi Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a Parohiei Bogdănești, comuna Tomșani, Protopopiatul Horezu.

În cuvântul de învățătură ÎPS Varsanufie a spus că Biserica a rânduit pomenirea izgonirii lui Adam din Rai la începutul Postului Sfintelor Paști, pentru a conștientiza cât de folositor este postul pentru firea umană și cât de grave sunt pentru om neascultarea de Dumnezeu și neînfrânarea.

Evanghelia Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai relatează un mic fragment din Predica de pe munte (Sf. Ev. Matei 6, 14-21), rostită de Mântuitorul Hristos pentru a ne învăța că legătura noastră cu Dumnezeu depinde de atitudinea pe care o avem cu semenii noștri: „de veți ierta oamenilor greșelile lor, ierta-va și Tatăl vostru Cel ceresc” (Sf. Ev. Matei 6, 14).

Părintele Arhiepiscop Varsanufie a evidențiat însemnătatea duhovnicească a iertării și a lucrării recunoașterii sincere a propriilor păcate, pentru că astfel omul nu numai că nu nesocotește sau disprețuiește pe semenii săi, ci se smerește și își răstignește egoismul pentru a se apropia de oameni, de Dumnezeu.

„Dacă noi nu iertăm, atunci nici Dumnezeu nu ne iartă.”

(…) “Postul este una dintre poruncile lui Dumnezeu, de aceea împlinirea aduce multe foloase trupului și sufletului, dar mai ales răsplata lui Dumnezeu” a mai explicat Chiriarhul Râmnicului.

„Una dintre poruncile Evangheliei acestei duminici este iertarea tuturor celor care ne-au greșit, pentru a ține un post curat.
Astfel, să înțelegem că cea mai de preț comoară este sufletul nostru, iar comoara despre care vorbește Sfânta Evanghelie sunt faptele noastre cele bune” a mai spus Părintele Arhiepiscop.

La finalul cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat credincioșii să se spovedească și împărtășească mai des și să urmeze calea postului, pentru a-L însoți pe Domnul Hristos în Săptămâna Pătimirilor Sale și, astfel, să fie părtași Învierii Sale, anunță Arhiepiscopia Râmnicului.

Biserica cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost construită de comunitatea parohială începând cu anii 1914, fiind târnosită în anul 1928.

De aproape 4 luni, parohia este păstorită de pr. Vasile Marius Tomescu.

Articolul precedentStadiul depunerii Cererilor Unice de Plată în cadrul Campaniei 2019
Articolul următorAmbasadorul Republicii Cuba în România, prezent la Râmnicu Vâlcea pentru o zi