Astăzi, 25 Martie, prănznuim hramul Bunei Vestiri, sau Ziua de Blagoveștenie cum e cunoscută în popor (slv. Blago Vesti = Bună vestire sau Veste bună).

Data de 25 Martie a fost fixată calculându-se nouă luni înainte de naşterea cu trup a Domnului, ce se celebrează la 25 decembrie. 
Înţelesul Bunei Vestiri se referă la venirea lui Mesia, Cel aşteptat de veacuri, dar şi la legătura intimă, vitală, dintre Mamă şi Fiu, după cum reiese din cuvintele îngerului Gavriil: „Bucură-te, Tu, care eşti plină de har, Domnul este cu Tine. Binecuvântată eşti Tu între femei Spiritul Sfânt se va coborî asupra Ta şi puterea Celui Preaînalt Te va umbri; pentru aceasta, copilul sfânt care se va naşte din Tine se va numi Fiul lui Dumnezeu” (Lc, cap.1). Momentul Bunei Vestiri este expresia cea mai înaltă a aşteptării venirii lui Mesia, este sinteza şi punctul culminant al aşteptării mesianice din partea poporului lui Dumnezeu care vede că profeţiile s-au împlinit în acest „Copil sfânt“.
Semnificaţia religioasă a acestei sărbători – vestirea Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavril că a fost aleasă să poarte în pântece pe Fiul lui Dumnezeu – se suprapune perfect peste caracteristicile timpului: speranţa, renaşterea sunt susţinute de explozia de vitalitate a naturii, adevărate semne şi noi confirmări ale legăturii omului cu dumnezeirea.
 Creştinii care postesc ştiu că Biserica a rânduit dezlegare la peşte şi vin în această zi de sărbătoare. În popor, la sate mai ales, 25 martie mai este cunoscută şi ca “Ziua Cucului” pentru că se zice că este data în care se dezleagă limba păsărilor. Este ziua în care această pasăre-simbol cânta pentru prima oară, vestind venirea primăverii, cu întregul său alai de transformări. Dacă primul cântec al cucului este auzit cumva pe stomacul gol, în partea stângă sau în spatele omului, este semn de rău augur.
De la strămoșii noștri mai știm că în această zi nu trebuie să muncești că e mare păcat, să n-ai buzunarele goale, să nu fii flămând, nici supărat, să nu dormi când cântă cucul, că vei rămâne somnoros tot anul, să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor.

Prof. dr. Florin EPURE, 
Director executiv al DJC Vâlcea

Articolul precedentPlata ratelor la bănci va fi amânată până la sfârșitul anului
Articolul următorInspectorul școlar general Andra Bică, la final de mandat