Timp de trei zile Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea va fi gazda atelierelor „Europe Code Week”, susținute de Comisia Europeană, ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală.

Evenimentul, „ROLL THE KNOWLEDGE- învățați, oferiți, distribuiți -introducere în programare și robotică” este organizat de Asociația „Micul Gates” și Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”.

Pe parcursul celor 3 zile participanții vor fi implicați în ateliere de introducere în robotică și programare, folosind sisteme Micro:bit.

Atelierele vor avea loc în perioada 6-8 octombrie și se adresează elevilor din clasele V-XII.

Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.

Proiectul este finanțat cu ajutorul inițiativei „Meet and Code”, susținută la nivel european de compania de software SAP.

„Meet and Code” este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (în perioada 5-20 octombrie).

În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

Cunoștintele de programare și robotică vor fi transmise liceenilor din Râmnicu Vâlcea de către membrii asociației Micul Gates pe parcursul unui atelier de minimum 3 ore (profesori de informatică, elevi ai profilului matematică-informatică).

O parte dintre participanti se vor alătura voluntarilor asociației pentru a realiza următoarele workshop-uri organizate pentru alți elevi de liceu și gimnaziu.

„Aceștia vor avea astfel posibilitatea de a-și fixa, valoriza și multiplica noile cunoștințe, de a le împărtăși altora, lucru ce va conduce la creșterea încrederii și a stimei de sine”, anunță organizatorii.

Ultima zi va fi dedicată realizării proiectelor pe echipe, prezentarea acestora și premierea celor mai bune dintre ele.

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală.

În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anii 2020.

La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul „Meet and Code” s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul „Europe Code Week 2019”.

În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO.

Asociația Micul Gates a participat și anul trecut la inițiativa „Meet and Code” și s-a numărat printre beneficiarii de fonduri oferite pentru organizarea de evenimente în cadrul „Europe Code Week”, organizând un eveniment pentru elevii din clasele IX-XII.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, „Meet and Code” încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 24 de ani.

Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.

Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori.

Asociația este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

 

Articolul precedentBig Build 2019, la Vaideeni, în Vâlcea !
Articolul următorPrimăria Râmnicului a atras în ultimii ani la bugetul local 25 de milioane de euro