Târgul „Atelierele Meșteșugarilor”, în Râmnicu Vâlcea. Se scrie o poveste de viață, o poveste cu și despre români și tradiții, multe pe cale de dispariție sau uitate.

O poveste despre un stil de viață autentic, într-o lume care își uită se pare, originile.

Organizatorii își propun un eveniment despre frumusețea și valoarea meșteșugurilor românești.

Acțiunea face parte din seria momentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și va avea loc la unul dintre noile centrele comerciale din Râmnicu Vâlcea.

Târgul va debuta pe 30 noiembrie.

Cei prezenti vor putea fi martorii continuării tradițiilor și meșteșurgurilor populare, asistând la demonstrații unice de fabricare a produselor tradiționale, fabricate după cele mai vechi metode.

Meșterii populari îi vor întâmpina pe vizitatori în fiecare zi a târgului.

“Tradiţia şi obiceiurile populare fac parte din tezaurul spiritual al fiecărui popor. Un popor este mai bogat atunci când are un trecut care sa-i confere viitorului său o identitate, un trecut care să îl definească şi să îi asigure drumul spre civilizaţie. Meşteşugurile fac şi ele parte din tradiţiile unui popor.Prin organizarea acestui eveniment se  încearcă promovarea valorilor autentice, a tradiţiilor, culturii şi civilizaţiei, în comunitatea românească. “Atelierele Meşteşugarilor” reprezinţă un mod inedit şi util de a prezenta celor care vor fi prezenţi pe parcursul celor trei zile câţiva dintre meşterii populari şi meşteşugarii care continuă să ducă mai departe, pentru urmaşii noştri, ceea ce numim tradiţii şi meşteșuguri româneşti. Ideea organizării acestui eveniment s-a născut atunci când am constatat cu tristeţe că meşterii populari au lăsat meşteşugul şi s-au apucat de negustorie. Lipsiţi de sprijinul statului, fără a avea un statut bine definit printr-o lege (aşa cum, de exemplu, se întâmplă dincolo de Prut, în Basarabia, unde există o lege a meşteşugarilor încă din anul 2003!), sătui de promisiuni deşarte din partea autorităţilor şi politicienilor, meşterii populari, în lupta lor pentru existenţă, au ales negustoria cu produse chinezeşti, care se comercializează la scară industrială şi nu sunt altceva decât nişte fake-uri ale produselor tradiționale româneşti. Aşa se întâmplă cu IA românească sau cu CERAMICA tradiţională, ca să dăm doar două exemple.” declară organizatorii.

Vor fi prezenti:
Diana Maria Popescu – olărit
Rodica Crăcană – țesut tradițional
Constantin Manoli – sculptură în lemn
Florin Mirică – arta vitraliilor
Gabriel Medvedov – metaloplastic
Cristinela Pecingine – săpunărit
Elena Milescu – arta decorării în stil rustic
Cornel Milescu – picturi pe lemn și scoarță de copac

Nu de puține ori străinii au fost fascinaţi de cele mai frumoase tradiţii româneşti, păstrate mai ales la sate.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Fundația Evergreen, se va încheia pe data de 02 decembrie.

 

Articolul precedentIntalnire cu primarii valceni la Consiliul Judetean Valcea
Articolul următorReprezentantii ISJ Valcea au acordat premii câștigătorilor concursului „Coloana Marii Uniri”