Staţiunea vâlceană Călimăneşti se reinventează și în acest an, oferid turiștilor și locuitorilor noi zone de promenadă și relaxare.

Stațiunea beneficiază, grație fondurilor europene, de noi centre de agrement și promovare a istoriei locului.

Imagine

Imagine

Unul dintre acestea este proiectul „POIANA LUI CĂLIMAN”, un parc tematic, realizat prin reconversia unui teren degradat si inutilizabil, a declarat Florinel Constantinescu, primarul oraşului.

Parcul, care face legătura între Călimăneşti și Căciulata, este un simbol al locului care a purtat în timp o legendă: „Un cioban s-a spovedit călugărilor Mânăstirii Cozia, afirmând că s-a vindecat de <<metehnele trupului>> scăldându-se într-un lac din <<câmpul lui Căliman>> şi crede că acest lac are <<puteri cereşti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile rănite s-au vindecat>>. Călugării au verificat mărturia ciobanului şi au găsit chiar în jurul mănăstirii izvoare de unde <<cură piatra pucioasă>>. Însuşi ctitorul Mănăstirii Cozia domnitorul Mircea cel Bătrân a venit şi s-a tratat aici la bătrâneţe. Mai târziu a venit spre vindecare şi urmaşul său Matei Basarab”.

Imagine

Proiectul este în derulare şi va fi finalizat în acest an.

Noul parc se întinde pe o suprafaţă de 4.150 mp şi are numeroase specii de arbori şi arbuşti, adaptate condiţiilor climatice locale. Locuitorii oraşului şi turiştii se vor bucura de o zonă de relaxare, un loc de joacă pentru copii, de un foişor dotat cu bănci şi mese de şah, alei pavate şi un sistem de iluminat fiabil şi eficient energetic în interiorul zonei.

Imagine

Atracţia noului parc vor fi desigur cei 7 cai, sculpturi de gradină în mărime naturală. Întreţinerea spaţiului verde nou creat se va face printr-un sistem de irigaţii modern.

Valoarea totală a proiectului este de 4.153.788,94 lei, anunță primăria orașului stațiune.