În Râmnicu Vâlcea ETA SA, în colaborare cu Primăria municipiului, compania Solaris, Linde Gas Romania şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice testează în această săptămâni un autobuz alimentat cu hidrogen.

Autobuzul va circula pe mai multe linii ETA din oraş, fiind disponibil şi pentru îmbarcarea călătorilor.

Autobuzul alimentat cu hidrogen aflat în probe la Râmnicu Vâlcea este fabricat de compania poloneză Solaris Bus & Coach, iar vehiculele fabricate aici sunt prezente de ceva timp în multe dintre marile oraşe europene: Paris, Berlin sau Londra.

Autobuzul este complet ecologic şi se bazează pe cele mai noi tehnologii din domeniul hidrogenului, iar principalele avantaje ale utilizării acestui tip de vehicule sunt autonomia mult mai mare comparativ cu a unui autobuz electric cu acumulatori şi timpul de alimentare mult redus: de la câteva ore (în cazul încărcării acumulatorilor unui autobuz electric), la câteva minute.

ETA S.A. ia în calcul și alternativa achiziţionării unor astfel de vehicule prietenoase cu mediul, alimentate cu combustibili neconvenţionali, apelând la toate liniile de finanţare disponibile, fie că e vorba de proiecte pe PNRR, fie pe programele operaţionale finanţate de fondurile europene.

Sursa: Realitatea de Valcea