Declararea unor falimente, abuzurile în unele cazuri – cum ar fi EUROINS, au condus chiar la retragerea voluntară de pe piața polițelor RCA a unei societăți, Uniqa. Iar intrarea, deja, pe piață, a societăților de asigurare care funcționează pe baza pașaportului european, societăți care sunt controlate în țările lor de origine, ar face ca ASF-ul, o instituție căpușată politic și economic, să își piardă menirea. 

Există deja pe piața asigurarilor RCA două companii care funcționează prin Freedom of Establishment, Axeria Iard şi Hellas. Potrivit presei de specialitate, ele au deja cote de piaţă semnificative. Pentru a putea să acționeze în România, acest tip de asiguratori au nevoie de o sucursală la noi în țară, dar supravegherea efectivă revine autorităţii din statul din care fac parte.

ASF-ul nu le poate impiedica sa activeze in piata din Romania conform legislatiei Europene in vigoare!

CINE DOREȘTE TRANSFERUL PORTOFOLIULUI

BERD si Eurohold, semnatarii propunerii și actionarii Euroins România, care au continuat să sprijine compania în pofida abuzurilor întâmpinate din partea autorităților de reglementare”
Sursa: Comunicat de presa EUROHOLD 11 aprilie

BERD și Eurohold, acționarii Euroins, care au continuat să sprijine compania în pofida abuzurilor întâmpinate din partea autorităților de reglementare, au transmis o propunere prin care vor să transfere portofoliul Euroins România către reasigurătorul din Bulgaria al grupului.

Apoi, filiala bulgară va reintra pe piaţa din România. În plus, statul român nu va mai fi nevoit să plătească despăgubiri de 250 de milioane de euro. Acest lucru este perfect legal și o dovedește chiar comunicarea ASF către Comisiile de buget și economică din Senatul României.

MĂSURI ASUMATE DE ASF ÎN DOCUMENTUL TRIMIS PARLAMENTULUI

    • ATRAGEREA DE NOI JUCĂTORI PE PIAȚA RCA
    • DISCUȚII CU SOCIETĂȚILE CARE DISTRIBUIE PRODUSE DE ASIGURARE PE BAZA PAȘAPORTULUI EUROPEAN
SURSA: COMUNICAT ASF

Potrivit documentului, două dintre măsurile pe care ASF-ul le-a asumat pentru asigurarea stabilității pieței sunt atragerea de noi jucători pe piața RCA și discuții cu societățile care distribuieproduse de asigurare pe baza pașaportului european. 

Singura diferență față de asigurarea clasică este că riscurile din România sunt plasate în alte ţări europene. Propunerea Eurohold vine după ce, spune președintele companiei, Assen Christov, declararea procedurii de insolvență a EUROINS s-a făcut cu încălcarea procedurilor legale. Iar întârzierea unui răspuns din partea Guvernului, Parlamentului, ASF-ului și a Fondului de Garantare a Asiguratorilor este cu atât mai inexplicabilă cu cât unul dintre acționarii companiei este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD, un partener recunoscut pentru seriozitate, cu o reputație ireproșabilă. A întoarce spatele BERD-ului înseamnă a decredibiliza statul român și a pierde încrederea investitorilor străini.

În pofida tuturor argumentelor, Fondul de Garantare a Asiguratorilor, cel care administrează acum activele Euroins, se compartă ca un lichidator, încălcând chiar mandatul ASF, acela de a administra si a conserva activele.  Înșiți oficialii ASF recunosc că EUROINS era, la momentul declansării procedurii de insolvabilitate, o societate fara datorii si cu platile la zi, fiind amendată pentru comportament. Jurnaliștii de specialitateau observat toate acestea. 

“Pentru cine are răbdare să vadă mai îndeaproape cauzele pentru care companiile de asigurări RCA cad una după alta, se relevă pas cu pas la nivelul ASF un amestec de incompetenţă, teamă, ascundere după norme dar şi pe undeva ochi închişi deliberat, ceea ce va trebui stabilit. Populată în majoritate cu oameni lipsiţi de studii de specialitate sau fără expertiză în sector – cum să dai aprobări pentru executivi în asigurări care trebuie să certifice vechimea când tu nu ai lucrat o zi în acest sector? – Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a pierdut credibilitatea ca instituţie de supraveghere”, spune Sorin Pâslaru, jurnalist la Ziarul Financiar. 

Este cert că interesele ascunse pentru ocuparea unei cote de piață semnificative există. Iar tot acest haos de pe piața asigurărilor RCA se desfășoară într-un moment delicat – anul acesta conducerii actuale a ASF i se încheie mandatul. Urmează lupta pentru ocuparea unor posture foarte bine plătite și cu influență pe o piață care valorează miliarde de euro!

 

Articolul precedentAstăzi temperaturile vor fi scăzute în cea mai mare parte a ţării
Articolul următorCARAVANA ANTIMAFIA. Ceasul penalilor ticăie! Anca Alexandrescu și echipa „Culisele Statului Paralel” descind joi în județul Tulcea