Vâlcea a marcat astăzi, ca întreaga Românie, Ziua Națională. La ceremonia simbolică organizată fără public, de această dată, au fost prezenți militari, Prefectul Județului Vâlcea, Sebastian Fîrtat și autorități locale și județene.

Astăzi, la Monumentul Independenței din municipiul Râmnicu Vâlcea, a avut loc ceremonia dedicată Zilei Naționale a României.

Imagine

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, evenimentul s-a desfășurat în format restrâns, fără public și fără parada militară.

După trecerea în revistă a gărzii de onoare și intonarea imnului național, ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat o slujbă în memoria eroilor neamului.

”Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost și rămâne unul dintre cele mai importante și înălțătoare evenimente din istoria poporului nostru, un exemplu de unitate și sacrificiu pentru idealul suprem al unei nații – unitatea națională.

Astăzi la împlinirea a 102 ani de la desăvârșirea statului national, sărbătorim Ziua Națională atipic, fără parade și defilări, dar cu aceeași emoție și cu același respect față de înaintașii noștri, cei care au contribuit esențial la înfăptuirea României de astăzi.

Oamenii au avut întotdeauna nevoie de încredere și de speranță, de modele pozitive, de oameni de care să fie mândri. Aceste lucruri ne unesc, nu doar în momente de răscruce ci și în viața de zi cu zi.

Trăim într-o societate care suferă de o boală mai gravă decât coronavirusul și anume dezamăgirea. Este important să nu ne pierdem speranța și să îndrăznim să credem că va fi mai bine.

1 Decembrie nu înseamnă doar sărbătorirea unei uniri teritoriale, ci este și despre cum oameni cu aceleași idealuri, origini și credințe au dorit să fie împreună. Nu e vorba doar despre trecut, ci despre cum ne regăsim valorile trecutului în prezent și în noi înșine.

1 Decembrie este despre românii din țară și de pretutindeni, despre inimile care vorbesc aceeași limbă și despre dorința de a fi împreună.

Este de datoria noastră să învățăm din istoria noastră ca popor și să ne gândim la România de mâine și de peste alți 100 de ani.

La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor, oriunde v-ați afla!”

Sebastian FÂRTAT, prefectul județului Vâlcea

Imagine

Mesajul transmis de viceprimarul Râmnicului, Virgil Pîrvulescu:

Astăzi, 1 decembrie 2020, am participat la ceremonia dedicată Zilei Naționale a României, care a avut loc la Monumentul Independenței din municipiul Râmnicu Vâlcea, într-un cadru restrâns.

Imagine

Chiar și în aceste clipe grele, trebuie să ne oprim și să oferim un omagiu strămoșilor noștri și să ne mândrim că suntem români.

La mulți ani, România, la mulți ani români!

Imagine

Cristian Buican, președinte PNL Vâlcea:

Iubiți concetățeni,

Această zi ne-au lăsat-o înaintașii prin jertfă pentru a sărbători învierea României în hotarele ei naturale și pentru a-i onora pe aceia care s-au învrednicit de această faptă. În această zi mare, trebuie să trecem dincolo de vrăjmășia vremurilor și de toate nevolniciile noastre. Este în firea lucrurilor – aceea în virtutea căreia România continuă să dăinuiască – să fim măcar în aceste ceasuri demni de moștenirea pe care am primit-o și nu putem fi astfel decât amintidu-ne că suntem o națiune.

O națiune civică construită pe respectul legilor, a drepturilor și libertăților fiecărui cetățean al ei, așa cum ne-am angajat la Alba Iulia. Faptul că suntem o națiune civică nu exclude, ci presupune identitatea fiecărei comunități. Fiecare dintre aceste comunități are datoria de a-și cultiva și afirma identitatea cu respectul celorlalte. Cu atât mai mult aceia care suntem născuți aici din însoțirea dintre romani și daci sub semnul învingător al dreptei credințe, suntem datori să ne păstrăm și afirmăm identitatea odată cu respectul pentru celelalte comunități care alcătuiesc națiunea civică română.

Partidul Național Liberal este, așa cum spune și numele său, purtătorul identității noastre creștine bimilenare și, în același timp, cel mai important exponent politic al națiunii civice române. Sărbătorim astăzi ziua în care românii, nu numai că au înțeles nevoia acestei duble poziționări fără de care nimic nu poate merge bine pentru niciunul dintre noi, dar au avut și înțelepciunea și forța de a le proiecta la nivel politic și statal.

Asta sărbătorim astăzi, iubiți concetățeni!

Să ne dorim și să-i dorim României: la trecutu-ți mare, mare viitor!

Sursa: Realitatea de Valcea