Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești participă la Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate”. Caravana a ajuns astazi în comuna Perisani, Judetul Valcea.

Pana la ora 16:00, o echipă din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” Pitești condusă de comandantul spitalului, colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru, este prezentă în comuna Perișani (Vâlcea) cu medici în specialitățile: medicină internă, medicină de familie, ortopedie, stomatologie cardiologie, pneumologie, , O.R.L., psihiatrie, A.T.I, și un ofițer psiholog.

Locul de desfășurare al acestei acțiuni este Școala Profesională Perișani, din localitate.

„În România există, din păcate, zone defavorizate din punctul de vedere al serviciilor medicale, unde fie nu au deloc medic de familie, fie au foarte puțini, față de numărul de locuitori, de populația din zona respectivă. Aceste localități noi le-am identificat în zonele de munte, unde sunt sate izolate, împrăștiate”, spune colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru.

Asistența de urgență va fi asigurată, la caravana medicală de sâmbătă, de Compartimentul Primiri Urgențe, iar suportul logistic va fi asigurat de personalul încadrat în managementul calității, comunicare și relații publice, informatică și administrativ.

„Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate” este o campanie umanitară inițiată de Ministerul Apărării Naționale, fiind coordonată de Direcția Medicală. Caravana medicală se desfășoară în toate spitalele militare din provincie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești.

La acțiunile Caravanei medicale se prezintă la consult oameni de vârstele.

„Sigur, noi vedem la fața locului care sunt problemele medicale ale populației, dar noi suntem atât de bine pregătiți încât luăm cu noi o ambulanță cu tot ceea ce este necesar pentru a putea interveni inclusiv în situații majore”.

Pregătirea unei astfel de campanii – care se derulează o dată pe lună – durează aproximativ trei săptămâni.

În spațiile puse la dispoziție de autorități, cadrele medicale care participă la caravană desfășoară aproximativ 8-10 cabinete. Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate” beneficiază, local, și de sprijinul garnizoanei medicale din zona unde se derulează fiecare acțiune.

În ce privește medicii care iau parte la acțiunile desfășurate în teritoriu, să menționăm că ei participă ca voluntari, în timpul lor liber, iar activitatea de bază a spitalului militar piteștean nu este perturbată în niciun fel.

„Nu este o obligație de serviciu”, ține să precizeze colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru. „Medicii s-au înscris voluntar și avem deja o listă foarte lungă de așteptare pentru acțiunile viitoare”.

Prima acțiune a echipei medicale a avut loc în comuna Brăduleț, situată în nord-vestul județului Argeș, având în componență nouă sate în care locuiesc peste 2000 de oameni.

Campania umanitară se desfășoară în perioada iunie-decembrie 2018 în localități din județele Argeș, Vâlcea și Dâmbovița.

 

Articolul precedent„Istoria in miniatura”, proiect unic in Romania
Articolul următorPremiera pentru SCM Ramnicu Valcea