Cula Greceanu, cea mai veche din țară, va fi cumpărată de Consiliul Județean Vâlcea. 

Consilierii judeţeni vâlceni au votat vineri, în unanimitate, ca instituţia să îşi exercite dreptul de preempţiune şi să cumpere Cula Greceanu din comuna Măldăreşti, cu suma de 400 000 de euro.

Imagine

Cula Greceanu este și locul în care, de- a lungul timpului au avut loc filmări pentru producții de film celebre, precum „Iancu Jianu Haiducul” „Aferim”, în regia lui Radu Jude sau „Mihai Viteazul”, în regia Mihaelei Mihai.

Imagine

(pauza filmari Mihai Viteazul, 2021/ Cula Greceanu)

Filmările de la Cula Greceanu pentru „Mihai Viteazul”, film în care joacă Denis Ștefan și Maia Morgenstern, au avut loc în primăvara acestui an.

Imagine

(Denis Ștefan, filmări Mihai Viteazul, 2021, regia Mihaela Mihai, Vâlcea)

Unul dintre personajele filmului, Căpitanul lui Mihai Viteazul, Maldăr, interpretat de Aurelian Man, este de asemenea legat de acest loc, ce face parte din complexul muzeal Măldărești, Vâlcea.

Imagine

(Aurelian Man, pauza filmări Mihai Viteazul, 2021, Măldărești, Vâlcea)

Imagine

(Filmări Mihai Viteazul, 2021, Cula Greceanu)

Cula este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice de clasă A, de importanţă naţională şi universală şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, administrat de Muzeul Judeţean “Aurel Sacerdoţeanu” Vâlcea.

Complexul include și Cula Duca şi casa memorială a fostului premier al României I.G. Duca.

Clădirea a fost construită în 1516 de familia lui Nan Paharnicul.

Forma actuală a Culei s- a creat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după lucrările de consolidare, renovare şi extindere făcute de boierul Gheorghe Măldărescu.