Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca una dintre cauzele pentru care ursii au atacat in mai multe randuri in anumite zone din Romania este si scăparea de sub orice control a acestei probleme în cele 400 de zile de guvernare tehnocrată, se arata in Comunicatul Ministerului Mediului.

In ultimele luni au avut loc mai multe atacuri ale urşilor, in mai multe zone din tara, printre care si Judetul Valcea. O problema sensibila din aceasta cauza si in Baile Tusnad. Motiv pentru care Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu s- a deplasat acolo pentru evaluarea modului de gestionare a situaţiei.

Ministrul a declarat  că vor fi făcute demersuri pentru modificarea legislaţiei, astfel încât autorităţile publice locale din zonele cu probleme din cauza urşilor să aibă baza legală pentru a se implica rapid în procesul de avizare în cazul solicitărilor de intervenţie, iar plata despăgubirilor acordate cetăţenilor ar putea fi făcută prin intermediul consiliilor judeţene. In timp ce  sumele respective ar urma sa fie recuperate de către acestea de la Ministerul Mediului.

Gratiela Gavrilescu  susţine că una dintre cauze o reprezinta şi „scăparea de sub orice control a acestei probleme în cele 400 de zile de guvernare tehnocrată, în care nu s-a făcut absolut nimic pentru gestionarea ei, proiectele bune începute înainte de 2016 fiind stopate în totalitate”.

„Au fost identificate mai multe cauze, unele fiind obiective, ca, de exemplu, încălzirea globală, cu efectele climatice cunoscute, care au condus la micşorarea perioadei de hibernare a urşilor şi la evidente modificări de comportament. Sunt, însă, şi cauze subiective, precum culegerea necontrolată a fructelor de pădure, neasigurarea, în cantitate corespunzătoare a hranei de către fondurile de vânătoare, neîntreţinerea păşunilor şi împădurirea acestora, care au condus la apropierea habitatului habitatul urşilor de zonele locuite, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor menajere etc., în privinţa cărora Ministerul Mediului, în colaborare cu cel al Pădurilor şi Apelor şi cu autorităţile locale depun eforturi consistente de intervenţie” (Gratiela Gavrilescu)

„Aplicarea măsurilor recent impuse prin Planul de acţiune pentru specia urs, document elaborat de către cei mai buni specialişti în materie şi dezbătut, cu maximă transparenţă, timp de 6 luni, cu toţi factorii implicaţi, reprezintă, în opinia doamnei viceprim-ministru şi a domnului deputat singura soluţie viabilă pentru rezolvarea păstrării echilibrului în ceea ce priveşte convieţuirea om-carnivore mari, pe termen lung. Planul prevede acţiuni şi măsuri de prevenire a conflictelor, precum: inventarierea şi ciparea exemplarelor, asigurarea unor zone tampon, construirea de garduri de împrejmuire, utilizarea de tomberoane pentru deşeuri menajere la care urşii să nu mai poată avea acces, acţiuni de educare a populaţiei în ceea ce priveşte evitarea şi comportamentul în situaţi de criză etc. Multe dintre acestea vor fi realizate cu fonduri europene, printr-un proiect POIM dedicat, transmis spre aprobare de către Ministerul Mediului”, cateva dintre masurile prevazute in planul de prevenire a conflictelor de acest fel, se mai arata in comunicat.

Recent si locuitorii din zona Perisani Valcea s- au plans de faptul ca s- au înmulţit atacurile animalelor sălbatice, în special ale urşilor, asupra animalelor domestice.

Iar edilul Ion Sandu a subliniat faptul ca in prezent exista o birocraţie care le face probleme locuitorilor atacaţi de aceste animale.

 

Articolul precedentRâmniceni in Scuarul Revolutiei, cer sa fie auziți
Articolul următorApelul Jandarmeriei Valcene pentru cetateni, dupa violentele de la mitingul Diasporei