Zeci de copii din localități vâlcene precum Măciuca, Fârtățești, Pietrari sau Tomșani aleg să nu meargă la școală pentru că nu dispun de haine, incălțăminte, ghiozdane sau rechizite. Uneori nici mâncare.

Ca o soluție pentru sprijinul acestora vine proiectul Asociației Pro XPert, care organizează în 5 școli din mediul rural activități de educație non-formală, training-uri și ateliere de creație cu tema colectării selective a deșeurilor și reciclarea materiilor prime (PET-uri, aluminiu, hârtie, sticlă, plastic). 

Ideea a pornit de la lipsa unui sistem de colectare și reciclare al deșeurilor care să poată acționa și în afara Râmnicului. 

Astfel, elevii și profesorii din comunitate sunt implicați activ la procesul de ecologizare al mediului. În urma pregătirii cadrelor didactice și a elevilor, fiecare școală va alege la rândul ei o alta, neimplicată în proiect, căreia îi va fi „mentor”.

Cele 5 școli din proiect vor primi containere pentru colectare selectivă și prese pentru comprimarea PET-urilor și dozelor de aluminiu.

„EI pot lua bani pe deșeurile pe care acum le aruncă la grămadă, uneori chiar pe marginea drumului (și nu din rea voință ci din lipsa unei infrastructuri adecvate) și cu acești bani își pot ajuta colegii mai puțin norocoși sigur vor coopera.

Mesajul ”Colectează selectiv pentru a ajuta copiii fără copilărie” are efect. O văd de un an de zile în cartierul și orașul meu – unde acum se strâng peste 3000 lei lunar din valorificarea materialelor reciclabile.

Iar dacă le oferim și containere speciale pentru fracțiuni reciclabile de deșeuri, colectarea selectivă devine chiar amuzantă. Și vor dori nu doar să ajute copiii defavorizați din comunitate ci și să sprijine colegi din alte școli, alte comune, să își cumpere containere pentru colectare selectivă. Și să participe, împreună, la acțiuni plăcute, distractive și utile care duc, în final, la dezvoltarea spiritului comunitar. Pentru că nimeni nu e prea mic să facă diferența. Într-un sat, într-un cartier, într-un județ.

Că asta duce, pe termen lung, la reducerea emisiilor de carbon e un bonus neașteptat.”- Fundația Comunitară Vâlcea

Articolul precedentVârsta de aur, premiată în Râmnic
Articolul următorSCM Râmnicu Vâlcea-SCM Craiova: 27-22