„O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, la Teatrul ”Alexandru Davila”, condus de Nicolae Poghirc, la 140 de ani de la prima reprezentație a piesei.
Din distribuția spectacolului, în regia lui László Bocsárdi face parte și actorul vâlcean Constantin Florescu.
László Bocsárdi propune o nouă lume a personajelor lui Caragiale, o lume actuală, în care Rică Venturiano își recapătă pentru o clipă vederea spre lumea reală, iar Jupân Dumitrache îndeamnă, în final, la trezirea spre realitate.
Și personaje care își arată, în fața publicului amuzat, sentimentele puternice de iubire sau ură, trăirile intense care se nasc in lumea creată de regizor.
O lume asemănătoare, uneori, binecunoscută, a acestor ani, un tablou al amintirilor și trairilor adevărate ale românilor, în sunetul impresionant al eroilor Revolutiei din 1989.
O nouă provocare a regizorului maghiar care a creat o lume a zilelor noastre, în care personajele se
supun, doar aparent, normelor sociale ale lumii in care trăiesc.
Și în care comicul de limbaj este subliniat cu talent, umor și un joc scenic remarcabil, de Constantin Cotimanis.
Prezentat într- o lume în care mediul social i-a imprimat automatisme in vorbire si gandire, regăsite de altfel la toate personajele.
Alături de el Zița- Ada Dumitru- („fata frumoasă, modistă si invățată și trei ani la pasion”, tânăra cu pretentii mondene și care provoacă toată agitația și încurcăturile) și Veta (Oana Marcu), ce stârnește la rândul său zâmbete și aplauze, cu un personaj patetic, îndrăgostit și convingător.
Iar Rică (Emanuel Bighe), tânărul amorez ce vrea să pară un intelectual profund şi un ziarist sclipitor își descoperă în final latura infatuată.
Un spectacol în care Constantin Florescu îl interpretează cu mult farmec pe Chiriac, îndrăgostitul gelos fără motiv şi sergentul necruţător. O apariție plină de mister și personalitate a personajului care dezvăluie încă o dată talentul actorului vâlcean.
„Cultura dezvoltă o imagine în oglindă a societății, așa cum spunea Shakespeare, dar, mai mult decât atât, artiștii sunt oameni de frondă, oameni de revoltă, oameni care taxează ceea ce se întâmplă prost, rău, abuziv și necivilizat, necinstit. Ei sunt exponenții spiritului revoltat. E o revoltă. Asta a fost întotdeauna legătura dintre artist și societate.” (declara într- un interviu Constantin Florescu).
Constantin Florescu a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti, sectia actorie, clasa profesorilor Olga Tudorache si Adrian Pintea.
A jucat in lung metraje romanesti si straine precum: ,,Undeva in est’’, ,,Le derniere plan’’, ,,Modigliani’’, ,, One Point O’’, ,,Calatoria lui Gruber’’, ,, The Wind in the Willows’’, in seriale de televiziune.
In 2010 a jucat și în filmul ,,Nunta in Basarabia’’, distins cu Premiul Special al Juriului la Tallinn si Premiul Publicului la Festivalul Filmului de Comedie Cluj.
Cu un spirit de observaţie nemilos, uneori, regizorul
propune un spectacol în care subliniază distanța dintre esenţă şi aparenţă a unor personaje unice și actuale în același timp.
Alături de ele, Petrișor Stan, Alex Macavei, Tatiana Serghi, Ruxandra Tomescu, Gogu Preda, Andrei Nedelea și Alexandru Nuță crează un spectacol în care se atrage atenția publicului asupra valorilor culturale românești și realităților identice din ultimul secol și jumătate.
Iar finalul îi aparține lui Jupân Dumitrache care îndeamnă simplu: „Treziți- vă!”
Regia László Bocsárdi
Decor József Bartha
Costume Zsuzsanna Kiss
Coregrafia Noémi Bezsán
Muzica Magor Bocsárdi
Light design Tamás Bányai
Video Csaba Csiki
Asistent regie text Roxana Marian