Târgul meșterilor populari vâlceni, organizat de CJCPCT Vâlcea în colaborare cu Primăria Râmnicului, poate fi urmărit într- un format nou, în acest an.

Anul acesta, datorită contextului epidemiologic pasionații de ceramică sau tradiții românești pot urmări o variantă on-line a târgului, „Târgul virtual al meșterilor vâlceni”.

Imagine

Un bun prilej de a cunoaste, in fiecare zi, creatori  populari reprezentativi ai județului Vâlcea, declară organizatorii.

Imagine

O secțiune specială este dedicată ceramicii, considerată reprezentativă, prin care Valcea se identifica in spatiul cultural romanesc și internațional.

Sunt prezentate vetrele din Horezu, Vladesti, Lungesti si Slatioara. 

Proximitatea si influenta benefica pe care Manastirea Hurezi a exercitat-o asupra locului, au facut ca olaritul sa se dezvolte aici permanent prin arta si mestesugul a peste 25 de familii de olari cunoscute in intreaga tara (Vicsoreanu, Ogrezeanu, Biscu, Giubega, Pietraru, Palosi, Frigura, Popa, Mischiu,  Olaru, Tambrea s.a), ceramisti  care isi transmit, din generatie in generatie, cunostintele, uneltele, tehnicile de lucru, formele, ornamentica, intr-o veritabila “scoala a traditiei” 
De asemenea, vitalitatea mestesugului, varietatea formelor, simbolurilor  si a cromaticii, rafinamentul compozitiei si al executiei  motivelor traditionale, au contribuit la includerea tehnicii realizarii ceramicii de Horezu in Lista elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii  UNESCO (decembrie 2012)- Centrul Creației Vâlcea

 

 

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentPrefectura Vâlcea, noi date despre persoanele infectate cu virusul SARS–CoV-2
Articolul următorAutoturism în flăcări în centrul orașului Râmnicu Vâlcea