Grupul CEZ in Romania lanseaza „Cule in lumina”, primul program de promovare a rolului pe care construcțiile de acest tip le-au avut pentru dezvoltarea culturală si socială a Olteniei.

Constructii rezidentiale fortificate din piatra, cu doua sau trei etaje, ridicate in secolele XVIII – XIX pentru adapost si aparare in fata invaziilor otomane, culele continua sa faca parte din identitatea culturala si turistica a Olteniei, in ciuda faptului ca aproape 90% dintre acestea au disparut de-a lungul istoriei.

Publicul este invitat sa contribuie la imbogatirea informatiilor despre aceste monumente istorice si sa voteze primele 10 constructii ce vor fi incluse in propunerile de conservare-restaurare ale studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”. In plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenesti si pentru includerea lor intr-un circuit turistic regional.

În prezent în România mai există 27 de cule oltenesti.

Situaţia culelor din Oltenia a fost prezentata și de arhitectul Pavel Popescu, într-un mod inedit, printr- o expozitie care a fost prezentă si la Ramnicu Valcea in urma cu șase ani, SOS Culele din Romania.

Prea puţini bani se alocă pentru restaurarea lor, deşi valoarea arhitectonică este inestimabilă. De cinci ani de zile mă lupt cu aceste demonstrări ale stadiului fizic ale acestor cule, dar am avut şi o revelaţie, în sensul că pe alocuri autorităţile se implică în restaurarea lor, declara arhitectul in urma cu șase ani.

Culele au fost acele edificii ridicate de familiile boierești cu ranguri din Țara Românească, în veacurile XVII-XIX-lea, spre a fi adevărate fortărețe ridicate înaintea valurilor prădalnice ale otomanilor, cârjaliilor și pazvangiilor de la raialele Dunării, dar și a haiducilor aciuiați pe potecile împădurite ale munților. Astăzi mai putem număra doar 30 de astfel de edificii, aflate pe lista monumentelor istorice, care s-au salvat de la dispariție dar multe dintre ele se află în suferință.

Culele sunt, alaturi de biserici, printre cele mai vechi constructii din Romania.

Articolul precedentParcul imnului național și „Miss Liberty”, puse în valoare de Primăria Râmnicului și Paul Balanca
Articolul următorÎncă un caz de pestă porcină africană la Vâlcea, în Băbeni !