Dan Șova, fost ministru al transporturilor, a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la patru închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul „CET Govora”. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Iar fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, a primit trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Este vorba despre dosarul în care Dan Şova a mai fost condamnat în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare, însă a fost eliberat din penitenciar după șase luni, pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanța Supremă.

Dosarul a fost mutat ulterior la Curtea de Apel Bucureşti, iar la rejudecare instanța i-a aplicat lui Şova o pedeapsă mai mare, respectiv 4 ani cu executare.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit sentinţei, din cei 4 ani se vor scădea perioadele petrecute de Şova în arest preventiv şi arest la domiciliu (3 decembrie 2015 – 8 februarie 2016), precum şi cea din închisoare la prima condamnare (20 iunie 2018 – 19 decembrie 2018).

Instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de CET Govora SA – Râmnicu Vâlcea şi l-a obligat pe Mihai Bălan la plata sumei de 1.056.141 de lei.

Procurorii anticorupție precizau că în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate.

În aceeaşi perioadă senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de-a doua perioadă contractuală Dan Şova ar fi încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, spun procurorii.

 

 

Sursa: Realitatea de Valcea