Hora Unirii în ploaie în această dimineață pe platoul din fața prefecturii Vâlcea, discursuri, sunet de clopote și o prezență unică: domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Vremea nu i- a împiedicat pe râmniceni să participe la momentul orgazinat de autoritățile vâlcene, cu prilejul zilei Unirii Principatelor Române.

Denumit de istorici și Mica Unire, momentul reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească şi alegerea primului domnitor român.

Prezent la eveniment a fost și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care în această zi își sărbătorește și ziua de naștere.

La întâlnire au susținut discursuri primarul Râmnicului, Mircia Gutău (subliniind faptul că România sărbătorește Unirea Principatelor în anul în care țara deține pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene), Președintele Consiliului Județean Constantin Rădulescu (vorbind despre Unire ca despre o stare de spirit) și prefectul Florian Marin (care a amintit de generația înzestrată de scriitori, istorici, artiști sau economiști ai anilor 1859).

Prezenți au fost și viceprimarii Carmen Maria Preda și Eusebiu Vețeleanu, subprefectul Aurora Gherghina, Inspectorul școlar Andra Bica și consilieri judeţeni, consilieri municipali, reprezentanţi ai instituţiilor vâlcene.

A urmat un spectacol oferit de actorii Teatrului Ariel, în care s- au regăsit domnitorul român Alexandru Ioan Cuza (interpretat de Alin Holcă), Mihail Kogălniceanu ( interpretat de Dan Constantin) și povestea lui Moş Ion Roată.

Spectacolul oferit de actorii Teatrului vâlcean a culminat cu un moment în care Domnitorul Cuza și cei prezenți și- au dat mâna, in tradiționala horă a Unirii.

Pe parcursul acestor zile au fost organizate și la Râmnicu Vâlcea evenimente dedicate Unirii Principatelor Române: sesiuni de comunicări ştiinţifice, gale de filme documentare sau expoziţii.

(foto: Paul Balanca)

 

Articolul precedent”Portofele virtuale” – la Sala Studio a Teatrului Anton Pann !
Articolul următorStatiunea Calimanesti, inundata in zona Drumului National 7 !