“ Dor de Eminescu”, recital de poezie, duminică, 13 ianuarie 2019, la Cinema „Geo Saizescu. Din distribuție vor face parte 
Ion Caramitru și Aurelian Octav-Popa. 

„Un recital tulburător din opera lui Eminescu. Pagini inedite cu întrebări răscolitoare despre timp, viaţă, cu multă metafizică, bucurie intelectuală şi emoţie… romantică”- a declarat criticul Doina Papp.

“Nu există o construcţie mai bogată, mai semnificativă a limbii române decît aşa cum a gândit-o Eminescu şi cum a pus-o în ecuaţie.” – Ion Caramitru

„Dor de Eminescu” este mai mult decât un recital de versuri, este o poveste despre sentimentele, atitudinile, convingerile fiecăruia dintre noi, brodate abil în vers și proză, alcătuită din scrierile literare și filosofice ale lui Eminescu. Muzica originală a clarinetistului Aurelian Octav Popa nu acompaniază cuvântul, ci completează povestea, transmițând și continuând ideile rostite de către Ion Caramitru, anunță organizatorii.

Cei doi artiști dialoghează, astfel, într-o formulă scenică inedită, prezentând un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet național.

(…) repertoriul spectacolului menţine atenţia alertă. Nota personală este, însă, cea care face ca spectacolul să fie altfel decât recitare politicoasă şi educativă.

Recitalul începe cu texte scrise de Eminescu la vârsta de 16 ani, cu totul surprinzătoare prin maturitatea parti pris-urilor filosofice, inspirate de idealismul german, trece prin celebrele Glossa, Scrisoarea I şi De ce nu-mi vii, şi se încheie, pe un ton senin, cu un fragment din Basm de Geo Bogza. Intermezzo-urile clarinetistului Aurelian-Octav Popa constituie o prelungire muzicală discretă a meditaţiei asupra trecerii timpului, concept central al întregului recital.

Articolul precedentRevelion 2019, în centrul Râmnicului
Articolul următorElena Ghițulete va cânta la Ocnele Mari în noaptea dintre ani