Drumarii de la RAJDP Vâlcea continuă îmbunătățirea stării tehnice a DJ 654. La sfârșitul lunii Ianuarie drumul spre schitul Pahomie a fost blocat de căderea stâncilor.

Traseul Valea Cheii- Cheia pornește din DN64, continuă pe teritoriul comunei Păușești – Măglași și orașului Băile Olănești, până la Schitul Pahomie.

În ultimii trei ani pe acest sector s-au executat lucrări de consolidare, ridicare ziduri de sprijin din beton și gabioane, podețe tubulare, precum și lucrări la mai multe podețe.

“DJ 654 este un drum al vâlcenilor, dar este și un drum al turiștilor, al celor care vor dori să viziteze Schiturile Iezer și Pahomie, două dintre cele mai vizitate obiective monahale din județul Vâlcea (…) iar prin lucrările pe care le executăm accesul se va realiza mult mai facil, în condiții de siguranță”- Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Schitul Pahomie este situat pe teritoriul localitatii Baile Olanesti (comuna Barbatesti), judetul Valcea, la aproximativ 30 km de Ramnicu Valcea, sub crestele Muntilor Capatanii.

Din pisania actuala a schitului reiese că intemeietori sunt Pahomie monahul si Sava Haiducul, in anul 1520, justificandu-se astfel numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.

Iar schitul Iezer este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei. Primii ctitori ai acestui lacas sunt Radu cel Mare (1377-1383) si fiul sau Mircea cel Batran (1386-1418).

 

Articolul precedentAsociaţia Municipiilor din România, workshop despre mediere la Râmnicu Vâlcea
Articolul următorConcursul de creație literară și plastică „Vâlcea artistică”