Dublă lansare de carte la Râmnicu Vâlcea.

Este vorba despre volumele „Amintiri din război. 1941/1944” de Nicu Negrici și „Simulacrele normalității” de Eugen Negrici, lansate mâine seară, începând cu ora 18 00, la librăria Humanitas.

Invitați, alături de Eugen Negrici: Doru Moțoc (dramaturg), Claudiu Aurel Tulugea (Directorul Muzeului Județean Vâlcea), Ion Predescu (scriitor), Traian Dobrinescu (scriitor).

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe, anunță organizatorii.

• “Simulacrele normalității”
În cele peste cinci decenii de critică și istorie literară, Eugen Negrici a adus contribuții esențiale la cercetarea literaturii noastre vechi, a literaturii române sub comunism și a ideologiilor literare.
În fermecătoarele eseuri din Simulacrele normalității, criticul își propune, după cum mărturisește, să identifice „prejudecăţile literare, situările greşite, falsele concepte, clişeele, fenomenele ignorate, interpretările inerţiale, viziunile discutabile ale istoriilor noastre literare“. Fie că se oprește asupra poeziei boierilor stihuitori de la începutul secolului al XIX-lea, asupra avangardei literare ori asupra literaturii române în comunism sau imediat după, autorul cucerește prin impetuozitatea și forța sa argumentativă.

„Amintiri din război. 1941/1944”
Ediție îngrijită de Eugen Negrici
Nicu Negrici a luptat ca ofițer al Armatei Regale a României în al Doilea Război Mondial atât în campania din est (1941–1944), cât și în cea din vest (după 23 august 1944) şi a fost grav rănit în cumplita bătălie de la Oarba de Mureș. Dăruit cu spirit de observație și talent literar, și-a scris în detaliu amintirile din război, dar manuscrisul s-a pierdut în anii ’70, la demolarea casei sale din Râmnicu Vâlcea. Și-a reconstituit în parte amintirile în anii ’80, iar fiul său, criticul literar Eugen Negrici, le publică acum într-un volum întregit cu file din jurnalul de front redactat tot de tatăl său, versuri trimise de acesta acasă soției sale, mărturii despre autor și fotografii din arhiva familiei.
Căpitanul Nicu Negrici, despre care se știe că a salvat o mie de militari români din încercuirea de la Cotul Donului, dobândind recunoștința lor veșnică, evocă în aceste Amintiri din război câteva scene fabuloase, cu o încărcătură emoțională cutremurătoare. (notă organizatori)

Articolul precedentPlouă, din nou, la Vâlcea
Articolul următorPrimarul Râmnicului a dat startul noului sezon estival la baza din Ostroveni