„Publicul Eurovision ne-a dăruit toată dragostea lui”, a exclamat Kevin Holmstrom, membru al trupei KAJ, care a calificat Suedia în finala de sâmbătă a celui mai mare concurs muzical televizat din lume, desfășurat în Elveția, unde se va confrunta cu alți 25 de concurenți.
Reprezentanți din 15 țări au urcat, marți seară, pe scena arenei Sankt Jakobshalle din Basel.
După 2 ore și 45 de spectacol cu efecte vizuale spectaculoase și câteva surprize, doar 10 au mers mai departe.
Pe lângă Suedia, favorită de săptămâni întregi, s-au calificat în finală Albania, Estonia, Islanda, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, San Marino și Ucraina.
Milioane de telespectatori au putut vota, însă rezultatele sunt ținute secrete pentru a nu influența a doua semifinală, programată joi.
Azerbaidjan, Belgia, Croația, Cipru și Slovenia nu au adunat suficiente voturi.
În calitate de țară gazdă, Elveția a deschis spectacolul din 2025 cu o coregrafie care a îmbinat costumele tradiționale elvețiene, dansul modern și un yodel tipic din Alpi, alături cu muzică electronică și sunet de corn alpin.
Posibilități nelimitate
Îmbrăcați în costume argintii sclipitoare și cu ochelari de soare mari, duo-ul islandez de muzică electronică Vaeb – frații Matthias și Halfdan Matthiasson – a urcat primul pe scena din Sankt Jakobshalle, în fața a 6.500 de fani înfierbântați. În urma voturilor primite, ei vor reveni sâmbătă pe scena finalei.
În concurs, a urmat Justyna Steczkowska din Polonia, în vârstă de 52 de ani, care a mai participat la Eurovision în 1995, interpretând în poloneză un imn puternic dedicat zeiței Pământului, „Gaja”, îmbrăcată într-un costum de piele neagră decupat. A reușit și ea să cucerească publicul.
„Nu am cuvinte să vă spun ce simt. Ard pe dinăuntru”, a mărturisit ea, adăugând: „Este ultimul meu Eurovision. Sunt mamă a trei copii. Sunt cea mai în vârstă femeie din concurs.”
De săptămâni întregi, casele de pariuri prezic victoria Suediei și a trupei comice KAJ, cu melodia lor omagiu adusă saunei: „Bara bada bastu” („Fă-ți o saună”). KAJ a sperat ca piesa lor să stârnească râsul publicului și se pare că votanții au apreciat-o.
Pentru cântărețul belgian Red Sebastian, sărbătorirea celor 26 de ani a fost umbrită de eliminare, în ciuda ritmului antrenant și performanței vocale impresionante.
Născut în Republica Democrată Congo, Claude a reprezentat Țările de Jos cu piesa „C’est la vie”, o melodie antrenantă în franceză și engleză, care a fost bine primită.
La fel și Tommy Cash, care a mizat pe umor cu piesa „Espresso Macchiato”, în numele Estoniei. Chiar dacă a stârnit iritarea Italiei cu stereotipuri accentuate, publicul a fost încântat. Hop, în finală.
„E ca într-un film de acțiune. La un moment dat, devii una cu scena. Devii una, simți liniștea, muzica începe, publicul tace, apoi țipă”, a descris el momentul.
Scena este spectaculoasă, cu platforme care se extind în mijlocul publicului pe trei laturi. Vizual, posibilitățile par nelimitate. Ecrane uriașe de înaltă definiție, 4.500 de lumini și lasere, precum și jeturi de flăcări de câțiva metri înălțime însoțesc artiștii.
Semifinalele au fost introduse în 2004 pentru a permite artiștilor să se facă cunoscuți publicului. Joi seară, vor concura alți 16 artiști, dintre care zece vor fi calificați.
Alături de cei concurenții celor 5 mari finanțatori ai Eurovision (Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania) și de Elveția – țara gazdă de anul acesta – ei vor merge direct în finală. Prin urmare, 26 de concurenți vor urca pe scenă sâmbătă seara.
Misterul Céline Dion
În ceea ce o privește pe Céline Dion, participarea ei la ediția 2025 rămâne un mister.
Artista canadiană a câștigat Eurovisionul pentru Elveția în 1988 cu „Ne partez pas sans moi”, iar publicul încă o adoră, așteptările fiind imense.
„Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu alături de voi la Basel chiar acum. Elveția va ocupa mereu un loc special în inima mea: este o țară care a crezut în mine și mi-a oferit șansa de a participa la ceva atât de extraordinar”, a transmis cântăreața într-un scurt mesaj video, difuzat marți seara chiar înainte de final.