Exponatul lunii februarie la Muzeul de istorie Vâlcea: un Graffite în greacă indicând capacitatea, sub forma unui fragment de vas ceramic provenind din așezarea romană de la Ocnița-Aval Baraj.

Piesa expusă face parte din cele trei descoperiri de tip graffiti pe ceramică din sec. II p. Chr. (2 în latină şi 1 în greacă) din situl roman de la Ocniţa (jud. Vâlcea), în Dacia Inferioară.

Celelalte două reprezintă mărci de proprietate iar piesa noastră se consideră că este o indicaţie de capacitate însoţită de menţiuni enigmatice.

Descriere: ciob mare de la peretele unui urcior de lut (14,2 x 11,5 cm, grosime 0,6 cm.) Angobă roșie cojită deja în antichitate. Descoperit în locuința L.7, la adâncimea de 1,80 m. Pe peretele exterior, acoperit cu mai multe puncte de strălucire și alte accidente mici, trei linii inscripționate în greacă, după ardere.

Textul OYNON (ξέστης, lat. sextarius) este în legătură evidentă cu cantitatea de produs conținută în vas. La romani, un sextarius reprezenta 1⁄6 congius (o măsură pentru lichide de 3,48 l) sau 546 ml.

Acest fragment mare din situl roman de la Ocnița aparținea unui vas pe care a fost scrijelit cu grijă un text grecesc pe cel puțin două rânduri, de altă natură și de mărime diferită.

Este o mărturie prețioasă a prezenței helenofone în acest sit din centrul Daciei de Jos, în legătură cu exploatarea sării, activitate care a implicat prezența unor specialiști și a unei populații amestecate, anunță organizatorii expoziției.

Articolul precedentCirculația a fost reluată în condiții normale pe DN 7
Articolul următorConcurs în salină