Copiii din zonele defavorizate din județul Vâlcea vor primi „Prima Carte pentru acasă”. Iar în grădinițe vor fi înființate noi biblioteci.

Acțiunea face parte din programul „Fiecare copil merita o poveste”, inițiat de Asiciatia OvidiuRo, in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.

Programul va debuta la Râmnicu Vâlcea maine, când responsabilii de cercuri pedagogice vor participa la un training de formare pentru a deveni, pe bază de voluntariat, formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei aproximativ 600 de profesori de învățământ preșcolar din județ.

Pe 17 octombrie directorii unităților școlare care au în subordine învățământul preșcolar vor participa la o întâlnire cu reprezentanți ai asociației înființate de Leslie Hawke și Maria Gheorghiu și ai I.S.J. Vâlcea. Întâlnirea va avea loc la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul”.

„La nivel județean este unul din cele mai importante proiecte și sperăm că acest exemplu va fi urmat de toți ceilalți” a declarat Inspectorul Școlar General, Andra Bică.

La nivelul fiecărui județ, programul „Fiecare copil merită o poveste” presupune, pe lângă formarea de profesori formatori, sesiuni de citit, amenajarea salilor de lectură și activități precum: întâlniri de lucru cu profesorii, vizite și ateliere cu copiii și părinții în comunitățile din județ în care OvidiuRo a avut intervenții anterior, întâlniri cu directorii de școli și cu bibliotecarii vâlceni.

Misiunea Asociației OvidiuRo este aceea ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.

Parlamentul României a transformat mecanismul central al acestui program în program național, începand cu luna februarie 2016.

Un alt program al Asociației, “Fiecare Copil in Grădiniță” este unul dintre cele mai importante programe inițiate de OvidiuRo, a carei cofondatoare este Leslie Hawke, alături de Maria Gheorghiu. Prin acesta, mii de copii din familii defavorizate au ajuns la grădiniță, părinții lor fiind stimulați să îi trimită zi de zi prin tichete sociale lunare de 50 de lei.

Leslie Hawke a venit în România la începutul anilor 2000 ca voluntar Peace Corp și s-a hotărât să rămână. A simțit că sunt lucruri pe care le poate face aici, că România are nevoie de implicarea ei. S-a atașat în primă fază de comunitatea rromă, apoi a continuat să se preocupe de familiile defavorizate, indiferent de etnie.

Mama celebrului actor Ethan Hawke spune ca a învațat astfel, in fiecare zi „lecția toleranței, printre copiii pe care i- a sprijinit in toți acești ani.

OvidiuRo si- a propus ca în 2018 să formeze peste 10000 de profesori de învățământ preșcolar, în special din mediul rural, în dezvoltarea alfabetizării timpurii folosind cărți ilustrate, să dezvolte centre de bibliotecă în grădinițele rurale și să distribuie zeci de mii de cărți pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunități rurale ale României.

Articolul precedentProgramul pilot „Fiecare copil merită o poveste”, la Vâlcea !
Articolul următorCum te poţi alătura Partidului Realitatea?