Florin Zamfirescu, prezent la ceremonia de inchidere a Taberelor din Calimanesti

Evenimentul, denumit de celebrul actor roman, Shakespeare pe iarba, este unul dintre cele mai importante evenimente cultural din orasul Calimanesti, menit sa promoveze arta si excelenta in educatie.

Festivitatea de închidere a taberelor de teatru și arte vizuale, vernisajul expoziției lucrărilor realizate în tabăra de la Călimănești și un spectacol susținut de studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, sub îndrumarea actorului Florin Zamfirescu au fost evenimentele principale ale statiunii valcene in aceste ore.

Proiectul a fost iniţiat în anii 2009 din dorinţa maestrului Florin Zamfirescu de a contribui la dezvoltarea activităţii culturale locale. La ediţia din acest an a Taberei de teatru s-au regasit activităţi dedicate publicului, invitat de asemenea să participe la atelierele de dezvoltare personală, atelierele de dans, concursul de dans şi recitare.

Tabăra de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu”, eveniment iniţiat în anul 2007, a devenit o tradiţie şi o emblemă pentru activitatea cultural-artistică a oraşului, în cadrul căreia se organizează ateliere de creaţie în domeniul artelor vizuale, expoziţii personale şi de grup cu lucrările artiştilor participanţi.

Proiectul încurajează dialogul intercultural, mobilitatea artiştilor, contribuind la dezvoltarea creativităţii şi stimularea interesului pentru artă.

Tabăra de anul acesta a reunit, sub coordonarea maestrului Gheorghe Dican – Preşedinte UAP, filiala Vâlcea, 10 personalităţi artistice din România şi Republica Moldova: Sorinel Cârstiuc, Mirela Hagiu, Ion Jabinschi, Valeriu Jabinschi, Lucia Juncu, Gheorgeh Mosorescu, Cătălin Negrea, Tina Popa, Marin Răducu şi Ramona Şlug – ale căror creaţii atistice, realizate pe parcursul taberei, au putu fi admirate în cadrul expoziţiei finale.

Florin Zamfirescu s- a născut pe 12 aprilie in Călimănești, Vâlcea. Este un actor, pedagog și regizor.

Inca de mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facand din aceasta meserie o pasiune.

Dupa terminarea liceului din Calimanesti, intre anii 1967 si 1971 urmeaza Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru, Sectia Arta Actorului, clasa prof. Constantin Moruzan, unde se remarca prin talentul si pasiunea sa pentru actorie, de altfel este si premiat in 1967 cu „Premiul Criticii, Cel mai bun actor al anului 1997” pentru interpretarea sa din teatru Glagoliev si Fouquiller Tinville.

Intre anii 1971 si 1973 este actor la Teatrul de Stat Tg-Mures, in 1973 se angajeaza la Teatrul Mic din Bucuresti, unde interpreteaza roluri insemnate.

In 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea si distribuit in filmul „Iarba verde de acasa”, unde interpretand rolul unui tânăr prospăt absolvent al facultății de matematică care este în situația de a alege să rămână pe lângă profesorul lui, ca asistent, acceptând anumite compromisuri, sau să devină profesor de țară, alege a doua variantă , este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativa si devine foarte cunoscut si apreciat.

Avand o capacitate deosebita de a iesi din propria piele, pentru a deveni personajul intrupat, rolurile in film incep sa curga:, Morometii (1988), Senatorul melcilor, Orient Expres, Filantropica, Steaua fara nume

După Revoluție devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon.

Din 1996 este numit profesor Universitar la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale“ Bucuresti iar in 2000 este numit rector.

In 2001 este membru in juriul festivalului international de teatru experimental de la Cairo iar din 2002 incep sa curga premiile criticii de specialitate: Membru de onoare in “Liga pentru sanatate mintala“ din Romania si detinatorul a doua premii de excelenta pentru interpretare ” Ordinul National PENTRU MERIT in grad de Cavaler si ” Premiul pentru excelenta in Cinematografia Romana „

Articolul precedentPrimăria Râmnicu Vâlcea a îmbrăcat haina de sărbătoare
Articolul următorAstazi au debutat la Ramnicu Valcea manifestarile dedicate zilei Imnului National