Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat astăzi de dimineața o grevă. Spun că sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor.

Liderul sindicaliștilor a spus că 1.500 de lucrători din toată țara au anunțat participarea la protest iar alți angajați nemulțumiți așteaptă negocierile cu Ministerul Transporturilor.

Sindicaliștii cer o majorare a salariilor cu 35% pentru această categorie de personal.

Directorii de la CFR spun că legea nu permite o majorare salarială în acest moment și le cer angajaților care au declanșat o grevă spontană să se întoarcă la lucru.

La ora15 30 două trenuri au peste șase ore întârziere și mai multe au peste cinci ore.

Sunt mai mult de șase ore de când circulația feroviară este blocată în toată țara.

Consecințele pentru economie sunt foarte grave, spun directorii CFR.

Peste 100 de trenuri sunt afectate de protestul spontan al angajaților din transportul feroviar, iar în 54 de stații este oprită activitatea.

„Nu este o grevă propriu-zis și, cel mai important, este ilegală”, a declarat Alexandru Ioan Simu, directorul CFR Infrastructură

„Am avut o întâlnire cu dl ministru și am găsit soluțiile potrivite pentru a depăși acest moment, dar aceste soluții trebuie să fie și sustenabile din punct de vedere economic. Ca vechi CFR- ist, îi rog pe toți colegii mei să înceapă deîndată lucrul, pentru că acțiunea lor se răsfrânge în economia națională, nu doar în transportul călătorilor, ci și în transportul mărfurilor pe calea ferată. Consecințele în acest moment sunt deosebit de grave”, a msi spus directorul.

„Fiind vorba de o grevă spontană nici nu știm dacă avem sau nu avem, pentru că trenul se oprește și nu mai știm cine-l oprește”, spune Traian Preoteasa, directorul CFR Călători

„Greva spontană nu și-o asumă nimeni, teoretic, doar că ea creează prejudicii. Și colegii trebuie să știe că aceste prejudicii nu pot fi suportate pe costurile companiilor. Fac apel la toți colegii să deblocheze!” 

Traian Preoteasa spune și că salariile nu pot fi mărite în condițiile în care legea nu prevede acest lucru, adăugând că va sesiza organele de cercetare penală și că banii pe bilete vor fi returnați călătorilor care au fost afectați de greva spontană.

7 din cele opt regionale CFR au oprit activitatea, iar singura regională unde activitatea nu a fost oprită este cea de la Timișoara.

Articolul precedentUn şofer din Vâlcea, prins în Olt cu 161 km/h pe un drum unde limita e de 100 km/h
Articolul următorTudor Gheorghe, concert-eveniment, la Realitatea PLUS: The best of taraf