Pârtiile de schi din staţiunea Straja se prezintă într-o stare foarte bună, cu un strat de zăpadă pregătită care depăşeşte o jumătate de metru, acestea fiind cotate cu nota 9, potrivit aprecierilor făcute vineri de salvamontişti.

„Pârtiile sunt mai mult decât bune pentru că în ultima perioadă a nins. De asemenea, administratorii domeniului schiabil au folosit şi tunurile pentru zăpadă artificială. De aceea, putem nota pârtiile din Straja cu nota 9, pe o scară de la 1 la 10”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Salvamont Lupeni – Straja, George Resiga.

Potrivit acestuia, la acest sfârşit de săptămână se va putea schia pe pârtiile Sfântu Gheorghe, Constantinescu, Mutu, Lupului, Canal şi Platoul Soarelui.

În staţiune se aflau vineri circa 3.500 de turişti, salvamontiştii apreciind că numărul lor va creşte la peste 5.000 în următoarele zile.

Pe de altă parte, şeful Salvamont Lupeni a atenţionat asupra pericolului de avalanşă la altitudini mai mari de 1.300 de metri, în afara zonei schiabile, deoarece zăpada s-a depus în mai multe straturi între care nu s-a format coeziunea necesară.

„Există pericol de avalanşe în zona de creastă, la înclinaţii ale pantelor de 35-40 de grade. Zăpada este proaspătă, multă şi s-a depus în straturi care pot aluneca la o abordare incorectă a pantelor”, a explicat Resiga.

Accesul în Straja se face cu telegondola din staţia Lupeni, unde este amenajată şi o parcare cu 300 de locuri

Sursa: Realitatea de Hunedoara