Continua in aceasta perioada, la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” proiectul „Istoria in miniatura”, un proiect unic în România: întâlnirea anuală a grupului de figuriniști români specializați în explorarea istoriei în miniatură.

Proiectul, realizat de Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” în parteneriat cu Nicolae Mihai, cercetător și membru al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Nicolăescu Plopșor” din Craiova, GRISCU (Grupul de istorie culturală), reunește un grup de artiști pasionați de miniaturile istorice.

Este vorba despre un atelier intensiv de pictură în care „interesul față de istorie și experimentul artistic conviețuiesc lejer, cu rezultate „miniaturale” pe măsura efortului celor implicați”.


Pe parcursul celor patru zile, participanții si- au propus, asemenea colegilor lor europeni (spanioli, italieni, francezi, germani), să învețe și să experimenteze împreună pentru a da culoare istoriei într-o manieră în care documentarea istorică și gustul artistic dialoghează permanent, dând naștere unei reprezentări seducătoare și atractive, declara organizatorii.

Istoria în miniatură oferă ocazia discutării proiectelor individuale sau colective, prezentate public și în cadrul unei mici expoziții, găzduite pe durata atelierului, de asemenea, testării diferitelor materiale (vopsele, pigmenți, soluții de întreținere, realizare a unor suprafețe speciale, cu apă, noroi, praf, vegetație, baze de lemn etc), necesare în acest proces.

Deschiderea atelierului a avut loc pe 23 august  la sediul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”, instituție care găzduieste în aceste zile și o expoziție de figurine și diorame cu subiect istoric.

Publicul care va trece porțile muzeului la  acest sfârșit de săptămână poate vedea cum se desfășoară un astfel de atelier și va admira o parte din lucrările artiștilor participanți, declara managerul Muzeului, Antonie Chelcea

 

Articolul precedentStart Maratonul Olteniei! Peste 700 de concurenţi in Parcul Zavoi
Articolul următorCaravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate” a ajuns astazi intr-o comuna valceana