Istoricul valcean Florin Epure sustine campania de salvare a Culelor din Romania!

Campania este sustinuta si de președintele filialei euroregionale S-V Oltenuia a Uniunii Arhitecților din România, arhitectul Pavel Popescu. Domnia sa lupta de mai bine de 40 de ani pentru salvarea culelor din Gorj si nu numai, semnaland,de- a lungul timpului, tuturor institutiilor abilitate din Romania (Presedintie, Parlament, Guvern, Ministerul Culturii si Cultelor, ANUC) sa demareze o campanie de salvare a acestor monumente si sa inceapa repunerea lor in valoare.

Demers prin care, declara domnia sa, aceste monumente sa fie incluse intr-un circuit turistic educational, macar asa cum aratau in anii 1970, anul celor mai frumoase fotografii existente.

Situaţia culelor din Oltenia a fost prezentata de arhitectul Popescu, într-un mod inedit, printr- o expozitie care a fost prezenta si la Ramnicu Valcea in urma cu cinci ani, SOS Culele din Romania.

Prea puţini bani se alocă pentru restaurarea lor, deşi valoarea arhitectonică este inestimabilă. De cinci ani de zile mă lupt cu aceste demonstrări ale stadiului fizic ale acestor cule, dar am avut şi o revelaţie, în sensul că pe alocuri autorităţile se implică în restaurarea lor, declara arhitectul in urma cu cinci ani.

Culele au fost acele edificii ridicate de familiile boierești cu ranguri din Țara Românească, în veacurile XVII-XIX-lea, spre a fi adevărate fortărețe ridicate înaintea valurilor prădalnice ale otomanilor, cârjaliilor și pazvangiilor de la raialele Dunării, dar și a haiducilor aciuiați pe potecile împădurite ale munților. Astăzi mai putem număra doar 30 de astfel de edificii, aflate pe lista monumentelor istorice, care s-au salvat de la dispariție dar multe dintre ele se află în suferință.

Culele sunt, alaturi de biserici, printre cele mai vechi constructii din Romania.

Articolul precedentDelegaţii din Serbia, Cehia şi Belarus, la evenimentele dedicate Zilei Imnului National
Articolul următorGuvernul aloca bani pentru localitatile valcene afectate de inundatii