Biserica ortodoxă celebrează la 40 de zile după Înviere, Înălţarea la cer (Ispas), ultimul eveniment din activitatea pământească a Domnului.

Înălţarea Domnului- Ziua Eroilor

Naşterea şi Înălţarea sunt cele două punţi care leagă creatura de Creator, pamântul cu cerul, care împacă pe credincios cu Dumnezeu.

Cele două evenimente alcătuiesc axa creştinismului şi calea de lumină pe care trebuie s-o şi mărturisim pe Hristos, ca Domnul şi Stăpânul lumii.

Sfintele Evanghelii descriu simplu evenimentul Înălţării Domnului. Iisus a adunat pe ucenicii săi în Betania, pe vârful unui munte numit al Măslinilor.

Timp de 40 de zile, de la Sfintele Paşti, Iisus se arătase de mai multe ori Apostolilor Săi şi îi convinsese de realitatea Învierii Sale.

Acum i-a încredinţat că El este cu adevarat, cerându-le să verifice cu simţurile, că nu văd o nălucă şi mâncând “o bucată de peşte fript şi o parte dintr’un fagure de miere” şi adăugând: “Şi iată Eu trimit peste voi fagăduinţa Tatălui Meu; voi, însă, şedeţi în cetatea Ierusalimului, pâna ce vă veţi îmbrăca cu putere de sus” (v. 49).

Sfântul Evanghelist Matei este şi mai precis privind trimiterea Apostolilor la propovăduire: “Iar cei 11 ucenici au mers în Galileea, la muntele unde le poruncise lor Iisus. Şi vazându-l, I s’au închinat, ei, care se îndoiseră. Şi apropiindu-se de Iisus, le-a vorbit zicând: „Datu-mi-s’a toată puterea în cer şi pe pământ. Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”.

– Biserica de lemn “Înãlţarea Domnului”, comuna Dãnicei, sat Valea Scheiului.

Prof. dr. Florin EPURE

Articolul precedentRâmnicul devine „smart”. Călătoria se poate plăti şi cu cardul bancar
Articolul următorGive so history can live! Campanie internațională pentru o biserică vâlceană