Ceremonial militar-religios şi intonarea Imnului Naţional, în Parcul Zăvoi, la implinirea a 171 de ani de la prima intonare a cântecului ”Deşteaptă-te, române!” ( la 29 iulie 1848), in locul actualului Parc Zăvoi.

Festivităţile din aceasta dimineata au continuat cu ceremonialul militar-religios din Parcul Zăvoi. După prezentarea semnificaţiei momentului aniversat, făcută de un reprezentant al Garnizoanei Vâlcea, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, după care primarul Mircia Gutău s-a adresat publicului prezent:

”Îi cinstim la fiecare 29 iulie pe strămoşii noştri care, acum 171 de ani, se aflau în exact aceste locuri, însufleţiţi de aceleaşi sentimente patrotice, animaţi de aceeaşi bucurie de a fi împreună şi cântând un cântec ce va deveni, peste timp, Imnul Naţional al României. Gestul lor de atunci şi determinarea de care au dat dovadă au făcut Naţiunii Române unul dintre cele mai frumoase cadouri: un cântec care să-i conducă destinul printr-o istorie atât de zbuciumată şi presărată cu sacrificii.

Tocmai de aceea, în miez de vară, Râmnicul îşi îmbracă hainele de gală pentru cea mai frumoasă sărbătoare a acestor locuri. Suntem datori să rememorăm cele petrecute la 29 iulie 1848 pe aceste locuri şi să marcăm, cu evenimente dintre cele mai diverse şi pentru toate gusturile, această sărbătoare, deopotrivă naţională şi locală.

Suntem împreună ca acum 171 de ani, cetăţeni ai Râmnicului şi prieteni veniţi de departe, cu bucurie în suflete şi sub semnul crucii divine, bucurându-ne de sărbătoarea unui simbol naţional care s-a născut pe aceste meleaguri.

Vă mulţumesc pentru că participaţi la aceste momente solemne şi că, împreună, putem spune, la unison, «La mulţi ani Imnului Naţional!», «La mulţi ani tuturor românilor!», «La mulţi ani Râmnicului şi locuitorilor săi minunaţi!»”

Au urmat discursurile sustinute de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu şi prefectul judeţul Florian Marin.

Imnul Naţional ”Deşteaptă-te, române!” a rasunat apoi in Ramnic, in interpretarea corului ”Euphonia” al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”.

Muzicienilor li s- au alăturat sutele de râmniceni prezenţi cu această ocazie în Parcul Zăvoi.

Ziua de luni, 29 iulie, reprezintă şi ultima dintr-un şir de patru zile pline de evenimente dintre cele mai diverse organizate de Primăria municipiului si va fi încheiată cu recitaluri pe scena de pe splaiul Independenţei şi un foc de artificii, în jurul orei 23 00.

Articolul precedentRomania isi amisteste astazi de Ramnic si sloganul pasoptistilor
Articolul următorCopia icoanei Maicii Domnului Grabnic-ascultătoare (Gorgoypikoos) de la Sfânta Mănăstire Dohiariu va fi așezată în Arhiepiscopia Râmnicului