Zeci de cercetași au urcat la sfârșitul săptămânii trecute pe domeniul schiabil de la Transalpina și au învățat cum pot scăpa teferi, în cazul în care sunt surprinși pe munte de o avalanșă.

Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Crucea Roșie, Federația Română de Orientare Sportivă și SPJ Salvamont Vâlcea.

Este vorba de 65 cercetași, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, de la centrele locale Lupii Ageri Popești Leordeni și Dimăncescu-București care, timp de trei zile, în perioada 2-4 februarie, s-au aflat într-o tabără în care au învățat cum să se descurce și să-i ajute și pe alții să se descurce, în condiții de iarnă grea.

Astfel, echipați cum se cuvine pentru o excursie la munte, cercetașii au avut parte de lecții esențiale de supraviețuire în natură. Ajutoare de nădejde au fost unii părinți, dar și salvamontiștii vâlceni care i-au inițiat în tainele orientării sportive și i-au învățat cum pot supraviețui în cazul unei avalanșe.

Totodată, micuții au aflat de la salvamontiști cum să construiască un iglu, precum și regulile de prim-ajutor la schi și săniuș.

„Ne-am propus să îndrumăm tinerii și să-i aducem pe pârtiile de schi, în zona montană, pregătiți, astfel încât să putem evita accidentele. Atunci când se produc, pentru că uneori sunt inevitabile, ei să cunoască regulile, să poată ajuta și să se poată ajuta singuri, pentru că intervențiile în zona montană sunt de durată, sunt anevoioase, iar atunci când colegul sau coechipierul știe să intervină, este benefic, atât pentru victimă, cât și pentru cei care intervin ulterior.” – a declarat Mircea Lera, seful SPJ Salvamont Vâlcea.

Articolul precedentLemne de foc pentru familii nevoiașe
Articolul următorConstantin Rădulescu anunță începerea lucrarilor pentru modernizarea fostei „Policlinici cu Plată”, construită în anii 1984