Rascumpararea Culei Greceanu de la Măldăreşti, prioritate pentru judetul Valcea

Deputatul valcean Dumitru Lovin insista asupra răscumpărararii Culei Greceanu.
În anul 2007, în urma unui proces, clădirea, anexele şi terenul aferent, de peste 5000 mp. au fost retrocedate definitiv moştenitorilor. Acum, aceştia încearcă să vândă proprietatea, dar până reuşesc, au inchiriat- o Consiliului Judeţean Vâlcea, care face un efort financiar foarte mare pentru ca publicul să poată vizita acest obiectiv.

Deputatul Dumitru Lovin a făcut mai multe interpelări pe această temă, propunând Guvernului să aloce o sumă de până la 1.500.000 lei pentru răscumpărarea Culei Greceanu.

Recent, George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a analizat solicitarea parlamentarului vâlcean şi i-a transmis următoarele:

„Cula Greceanu, de la Măldăreşti, este într-adevăr un exemplu emblematic de arhitectură civilă de locuire şi apărare din zonele Olteniei şi Muscelului. Este un monument de valoare arhitectonică şi de patrimoniu inestimabile, fiind, pentru istoria României şi pentru generaţii de arhitecţi, un punct vital de referinţă. Pentru moment, însă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu are alocate fonduri pentru exercitarea dreptului de preemţiune pentru monumentele istorice”. „Vom întreprinde demersurile necesare pentru remedierea acestei situaţii”, a mai spus ministrul, fără a explica insa cum şi când îşi va onora promisiunea.

În aceste condiţii, deputatul Dumitru Lovin a anunţat că va aştepta până la sfarsitul anului şi, dacă situaţia nu va fi remediată, va depune un amendament la Legea bugetului pe anul 2019, insistând să fie prevăzute fondurile necesare. (Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media, Dumitru Lovin)

Cula Greceanu, amplasată în nordul Olteniei, in zona Vâlcea, se afla la 4 kilometri distanta de Horezu, centru ceramic inclus în patrimoniul UNESCO. La o distanţă de doar 50 de minute de Râmnicu Vâlcea si 3 ore de Bucureşti (220 km) Cula este înconjurată de o serie de mănăstiri, alte cule şi atracţii naturale precum : Cula şi Casa Memorială I.G. Duca, prim-ministru al României interbelice, Biserica Greceanu, Conacul lui Maldăr si Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. Construcţia se află în mijlocul unei curţi de 5.350 mp.

Cula Greceanu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice de clasă A, de importanţă naţională şi universală, reprezentând unul dintre cele mai importante monumente ale Olteniei.

Articolul precedentCursuri de echitatie la Ramnicu Valcea
Articolul următorCod Galben pentru Valcea!