O copie a icoanei Maicii Domnului „Povățuitoarea” sau „Hodighitria” a fost așezată în aceste zile la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, Vârful lui Roman.

Cu acest prilej a avut loc o slujbă specială săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de pe platoul montan de la Romanii de Sus s-a alăturat astfel așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Râmnicului care au spre închinare permanentă o copie a unei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului.

Părintele stareț Mina a mai precizat că icoana făcătoare de minuni este o copie a icoanei Maicii Domnului de la Ierusalim din paraclisul Sfântul Apostol Iacob, la care Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a rugat Maicii Domnului pentru a-i îngădui de a se închina Sfintei Cruci a Mântuitorului, iar apoi ca să o povățuiască de a retrage în pustie.

Icoana Maicii Domnului „Povățuitoarea” sau „Hodighitria” este tipul iconografic cel mai răspândit în cultul Bisericii Ortodoxe, și anume Maica Domnului ține Pruncul pe brațul stâng și arată spre El cu mâna dreaptă. Potrivit tradiției, acest tip iconografic a fost pictat pentru prima oară de Sfântul Evanghelist Luca, anunță Arhiepiscopia Râmnicului.

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de pe platoul montan de la Romanii de Sus este una dintre cele mai noi așezăminte monahale din Arhiepiscopia Râmnicului.
A fost construită între anii 2011 și 2014, la 1 700 m altitudine, fiind situată de aproximativ 20 kilometri față de orașul Horezu.

Articolul precedentTrei persoane decedate in accident la Slatioara !
Articolul următorMiniomul de știință și Frumoasa din pădurea adormită, în centrul Râmnicului