Pe 24 Mai 2020, Partidul Naţional Liberal ȋmplineşte 145 de ani.

Partidul Naţional Liberal a fost oficial fondat la data de 24 Mai 1875, atunci când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne.

Mesajul PNL Vâlcea

Independența națională și modernizarea instituțiilor românești

Partidul Naţional Liberal a fost oficial fondat la 24 Mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne.

Primul președinte al Partidului Național Liberal a fost Ion C. Brătianu, care a fost şi premierul României între anii 1876 și 1888. În 10 mai 1877, în timpul guvernării liberale, cu Ion C. Brătianu prim-ministru, România și-a proclamat independența.

În 1879, Reprezentanţa Naţională a promulgat revizuirea Constituţiei în conformitate cele mai avansate reglementări europene în materie.

Guvernul PNL a trecut imediat la aplicarea reformelor care au schimbat radical faţa României: construirea a 3.000 km de căi ferate şi şosele, înfiinţarea Băncii Naţionalea României (1880), proclamarea Regatului (1881) şi legea electorală din 1884.

Prin Legea pentru încurajarea industriei naţionale (1887) Guvernul PNL a acordat scutiri de impozite, reduceri pe calea ferată și întâietate la furniturile publice. Dacă în 1866 România avea 39 de fabrici, între 1866 și 1906 s-au înființat alte 471 de fabrici.

Dezvoltarea României înaintea Primului Război Mondial a fost asigurată de alternanța la putere între liberali și conservatori.

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentViceprimarul Râmnicului felicitat cu prilejul zilei de naștere
Articolul următorTrasee montane pe Transalpina, deschisă în acest weekend