Premierul României Nicolae Ciucă a vizitat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) de la Râmnicu Vâlcea.

Premierul a apreciat prototipurile de vehicule care folosesc pilele de hidrogen – combustibilul viitorului – concepute de cercetătorii din Vâlcea.

A declarat în acest context și faptul că există o lipsă de corelare a rezultatelor obţinute de cercetarea românească, a invenţiilor şi inovaţiilor cercetătorilor români şi a finanțării.

„Dacă investim în cercetare, investim în dezvoltare, în modernizare şi consolidare economică – (atunci) discutăm despre o economie sustenabilă”- Nicolae Ciucă

Premierul a spus și că aceste lucruri au fost prevăzute în strategia de cercetare şi inovare pentru perioada 2022 – 2027, aprobată miercuri, 20 iulie, în şedinţă de Guvern. 

„Din discuţiile avute pe această temă am realizat că există o nealiniere între cadrul instituţional şi activitatea practică economică, în mod deosebit, cea din mediul privat. Avem nevoie să realizăm această conexiune. De fiecare dată, când analizăm, constatăm că nu avem produse cu valoare adăugată mare – care se poate realiza doar prin implementarea în practică a cercetării şi inovării din institutele noastre de cercetare”- Nicolae Ciucă.

Acest rol îi va reveni comitetului interministerial din cadrul Guvernului care va trebui să găsească soluţiile necesare împreună cu institutele de cercetare, academicienii şi antreprenorii români.

In prezent au los discuții cu un producător de autovehicule pentru fabricarea de vehicule pe bază de hidrogen, pile electrice, având ca bază prototipurile din Vâlcea.

Tot în şedinţa de Guvern de miercuri, 20 iulie, s-a decis şi achiziţionarea de trenuri ale căror motoare vor funcţiona pe bază de hidrogen.

Sursa: Realitatea de Valcea