Procesiune cu Icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în aceasta seara, in Râmnicu-Vâlcea. 

Credincioşii din Arhiepiscopia Râmnicului sunt aşteptaţi, astazi, începând cu orele 17.30, să participe la procesiunea cu Icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul care se va desfășura, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Evenimentul va debuta după slujba Vecerniei de la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae și va continua pe traseul: Catedrala Arhiepiscopală – B-dul Nicolae Bălcescu – Str. Constantin Brâncoveanu – Biserica Sfântul M.Mc. Dumitru – Paraclisul Arhiepiscopal Buna Vestire – B-dul Calea lui Traian – Biserica Toți Sfinții – Catedrala Arhiepiscopală.

În cadrul procesiunii vor avea loc opriri în faţa Bisericii Sfântul M.Mc. Dumitru, în faţa Bisericii Buna Vestire – Paraclis Arhiepiscopal şi în fața Bisericii Toți Sfinții.

Pelerinajul se va încheia la Catedrala Arhiepiscopală unde Icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul va fi așezată spre închinare.

Considerat cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti din toată istoria ei, Sfântul Antim Ivireanul rămâne în memoria Bisericii noastre ca o personalitate de o complexitate rar întâlnită. Mitropolitul de origine Georgiana a fost tipograf, arhitect de biserici, caligraf, sculptor, predicator fără egal, cunoscător al multor limbi străine, mitropolitul de origine georgiană.

Prima tipografie de la Râmnic, ctitorită în anii 1705, a fost cea a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Episcopul Râmnicului-Noul Severin (1705-1708).

Când a venit in Ramnic, hirotonit episcop, a adus cu sine o parte din tiparnița de la Snagov, pe care a instalat-o la Episcopie.

Cu tiparnița adusă de la Mănăstirea Snagov, Sfântul Antim a tipărit primele cărţi bisericeşti în limba greacă:

Tot în anii 1706 apare Molitfelnicul, în limba română, traducere a celei dintâi cărţi în limba bulgara.

 

 

Articolul precedentRata șomajului în județul Vâlcea
Articolul următorAcces interzis pe Strada Dealul Malului, astazi și mâine