Angajaţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au declanşat, marţi dimineaţa, un protest spontan, deoarece sunt nemulţumiţi de situaţia salarială, informează Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”.

„Ca rezultat al eşecurilor tuturor demersurilor întreprinse atât de angajaţii CNSAS, prin intermediul organizaţiilor sindicale, cât şi de conducerea CNSAS, în materie salarială, angajaţii instituţiei se află într-o situaţie discriminatorie faţă de colegii din alte instituţii publice din administraţia publică centrală, încă de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, fapt care a creat şi continuă să provoace o stare de nemulţumire profundă, fiind trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici. Diferenţele salariale aflate în discuţie sunt foarte mari. Considerând inacceptabilă perpetuarea acestei situaţii, angajaţii au recurs la această formă de protest”, se arată într-un comunicat al „Cartel ALFA”.

Revendicările salariaţilor CNSAS sunt: majorarea salariului de bază cu 25% şi calcularea sporului de condiţii vătămătoare în cuantum de 15%, aşa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcţie, respectiv contractele individuale de muncă.

„Încă din 2018, instituţia a iniţiat demersuri atât pe lângă Parlamentul României, cât şi pe lângă Guvernul României pentru îndreptarea inechităţilor salariale, acţiuni care nu au avut niciun rezultat. Totodată, fiecare iniţiativă a fost respinsă pe motiv că la o proximă iniţiativă legislativă vor fi eliminate aceste discriminări. În funcţie de evoluţia evenimentelor, angajaţii CNSAS îşi rezervă dreptul de a demara şi alte acţiuni de protest, în condiţiile legii”, se mai spune în document.

Articolul precedentȘedință comună SECRETĂ a Senatului și Camerei Deputaților – Presa nu are acces, parlamentarii au interzis să filmeze, stenograma ședinței nu va fi publicată
Articolul următorSe schimbă valabilitatea permisului de conducere – Care vor fi noile reguli