Primarul Râmnicului a evidențiat proiectele, investițiile și noutățile anului 2019 în mesajul pentru anul încheiat.

”2019 a fost un an extraordinar pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, un an în care s-au încheiat obiective de mare anvergură, în care s-au pus bazele solide ale unor investiţii viitoare (…).

În cursul anului 2019 am finalizat proiecte care îşi vor pune, cu siguranţă, amprenta pe dezvoltarea viitoare a Oraşului. Aş aminti aici doar de Centrul de Permanenţă din Ostroveni, de Arenele ”Traian”, de noul baz cu apă sărată de la Ştrandul Ostroveni şi, mai ales, de artera de legătură între bulevardele Tineretului şi Nicolae Bălcescu şi rampele la Pasajul Tudor Vladimirescu – proiecte din domeniul social, sportiv, turistic şi al infrastructurii care ş-au făcut simţite efectele pozitive imediat după punerea în folosinţă.

La acestea se adaugă alte investiţii constând în reabilitarea străzilor din cartierele limitrofe (Cojocarilor, Bâlciului, Islazului, Lotrului, Posada, Straubing, Stăncioiului, Dumitru Zăgănescu, Stolniceni etc.), amenajarea unor noi locuri de joacă şi relaxare (în Parcul Mircea cel Bătrân, lângă Şcoala ”Anton Pann”, la Grădiniţa Ostroveni 2, lângă Dispeceratul ETA Nord, la blocul 116 şi la blocul 104 din cartierul Nord), modernizarea unităţilor şcolare (Şcoala ”Anton Pann”, Grădiniţa ”Dumbrava Minunată”, Grădiniţa Nord 2, Colegiul Energetic, Şcoala ”Take Ionescu”, Colegiul Naţional ”Matei Basarab”, Şcoala ”I. G. Duca”, Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân”, Liceul Sanitar ”Antim Ivireanul”, Şcoala Waldorf etc.), amenajarea unor parcări ce însumează mai multe sute de noi locuri (pe strada Nicolae Iorga, în spatele sediului Regiei Apele Române, pe str. Aurelian Sacerdoţeanu, în cartierul Nord ş.a.m.d.), montarea de semafoare cu buton pentru creşterea siguranţei pietonilor (pe str. Luceafărului – la Şcoala Gimnazială nr. 10, pe Calea lui Traian – la Şcoala ”Take Ionescu”, pe bd. Tudor Vladimirescu – la Şcoala Gimnazială nr. 5 şi pe str. Râureni – zona fabricii Annabella), anvelopări de blocuri, îmbunătăţiri ale sistemului de colectare a deşeurilor şi lista poate să continue.

Anul 2019 a însemnat în acelaşi timp şi demararea unor proiecte viitoare ale oraşului prin accesarea de fonduri externe. S-au semnat patru contracte cu finanţare europeană nerambursabilă – pentru modernizarea şi dotarea Şcolii Gimanziale nr. 13, pentru reabilitarea termică a încă 5 blocuri, pentru viitorul Parc ”Ştirbei Vodă” şi pentru modernizarea staţiilor de îmbarcare/debarcare ale ETA şi dezvoltarea unui sistem de management al traficului general, ceea ce a făcut ca suma totală atrasă de Municipiu din această sursă în ultimii trei ani să ajungă la 34,5 milioane de euro. La acestea se mai adaugă finanţări obţinute de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (pentru transformarea clădirii internatului Liceului Tehnologic ”Ferdinand I” în locuinţe sociale, pentru construirea a 120 de locuinţe sociale în Ostroveni şi pentru reabilitarea termică a 5 blocuri din zona centrală), prin PNDL (construirea Grădiniţei nr. 16), de la Fondul de Mediu (realizarea a 7 staţii de încărcare a autovehiculelor electrice) sau de la Compania Naţională de Investiţii (baza sportivă de la Goranu).

Toate aceste reuşite nu au rămas neobservate de forurile care se ocupă de analiza activităţii administraţiei locale din România: Municipiul Râmnicu Vâlcea a primit Premiul de Excelenţă în Protecţia mediului şi gestionarea eficientă a deşeurilor în cadrul Galei AMR 2019 şi Diplome de Excelenţă pentru proiectul ”Construirea unei artere de legătură între bulevardul N. Bălcescu şi bulevardul Tineretului” şi pentru ”Gestionarea eficientă a fluxurilor de deşeuri” în cadrul Galei Administraţie.ro; alte premii, în gale de specialitate, au fost acordate Companiei ETA S.A. pentru progresele înregistrate în domeniul transportului urban de călători.

Să mai adaug, pentru întregirea tabloului acestui extraordinar an 2019, faptul că, prin Hotărâre de Guvern, Sala Sporturilor ”Traian” a trecut în administrarea Primăriei – şi am depus deja la Compania Naţională de Investiţii un proiect pentru modernizarea şi extinderea acestei structuri sportive – că echipa de handbal SCM Râmnicu Vâlcea a câştigat titlul de Campioană naţională iar acum evoluează în cea mai selectă companie europeană şi că Municipiul s-a înfrăţit cu sectorul Ciocana din Chişinău, precum şi cu oraşul Dura din Palestina”.- Mircia Gutău