Râmnicu Vâlcea sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, la inceputul lunii decembrie.

Primăria municipiului, alaturi de partenerii tradiţionali, a pregătit un program dedicat Zilei Naţionale a României, 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Manifestările vor debuta după ora 12.00 pe scena din Scuarul Mircea cel Bătrân, cu programul ”100 de ani de tradiţii româneşti”, un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi realizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Râmnicu Vâlcea.

Vor urma, de la ora 15.00, un Concert al Orchestrei ”Rapsodia Vâlceană” iar de la ora 17.00 recitalurile de muzică populară ale artistelor Neonela Duplei şi Marcela Fota.

In jurul orei 17.45 pe scenă va urca Corul ”Euphonia” al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”.

In centrul Ramnicului va canta apoi cunoscutul artist de operă şi pop-operă Cezar Ouatu.

Inainte de ora 19.00, cu participarea unui grup de elevi ai Liceului de Arte ”Victor Giuleanu”, se va intona Imnul Naţional ”Deşteaptă-te, române”.

Programul va continua în Scuarul Mircea cel Bătrân cu un eveniment artistic spectaculos, creat special pentru aceasta zi, un spectacol ce va avea loc in premiera in Ramnicu Valcea.

Va fi susţinut de actorii Teatrului Municipal ”Ariel”, Corul Teologic ”Sfântul Nicolae” şi Corul ”Kids Show” al Liceului de Arte ”Victor Giuleanu”.

Spectatorii vor fi martorii istoriei Romaniei, prezentata intr- un mod inedit in Ramnicu Valcea: proiecţii in cadrul unui show mapping pe clădirea ”Sârguinţa”.

Realizarea acestui moment va fi posibila si cu sprijinul acordat de istoricul Florin Epure, directorul  Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Vâlcea şi al Palatului Copiilor.

In jurul orei 20.00 un foc de artificii va preceda aprinderea iluminatului de sărbători. Târgul ”Decembrie Magic” va fi, astfel, oficial deschis şi, la fel, şi patinoarul din Scuar.

In aceeasi zi alte evenimente, desfasurate sub genericul Centenarului Marii Uniri, au fost anuntate:

in Galeria ”Pasaj 2”, la ora 16.00, va avea loc vernisajul expoziţiei ”La conac, toamna” a Fotoclubului ”Floarea de Colţ”.

O oră mai târziu, la ora 17.00, în Galeria ”Pasaj 1”, va fi deschisă expoziţia ”Vâlcea – 100 de ani. Anul 1918 în documentele de arhivă vâlcene”, realizată de către Serviciul Judeţean Vâlcea al Arhivelor Naţionale in parteneriat cu Teatrul Ariel.

De la ora 20.15, la Galeriile ”Artex” va avea loc vernisajul expoziţiei de artă plastică ”Amprente identitare”.

Vor expune membrii Filialei Vâlcea ai Uniunii Artiştilor Plastici din România şi artişti din judeţele Sibiu, Argeş şi Olt.

În cadrul aceluiaşi eveniment, pe trotuarul din faţa Galeriilor vor avea loc o expoziţie de artă plastică cu lucrări tridimensionale (sculptură, ceramică, sticlă, metal), animaţie stradală oferita de tinerii voluntari ai Teatrului Municipal ”Ariel” si un concert festiv al Orchestrei Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, dirijată de Mircea Holiartoc.

Articolul precedentPot ce poți și tu, angajează-mă !
Articolul următorANAF Valcea: Precizări cu privire la stabilirea rezidenței fiscale și declararea veniturilor din străinătate