A fost relansată achiziţia de proiectare pentru Ansamblul Cula Duca, Vâlcea. 

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a aprobat în această săptămână relansarea achiziţiei de proiectare pentru monumentul istoric Ansamblul Cula Duca.

Documentația necesară pentru relansarea achiziţiei publice a serviciilor de “elaborare a documentaţiilor tehnico-economice, faza DALI, pentru Ansamblul Cula Duca” a fost semnată pe 25 Iulie.

În urma deciziei monumentul istoric, clasat în grupa A, este propus pentru consolidare.

Ultimele lucrări de conservare și restaurare ale Complexului au avut loc în perioada anilor 1966-1967.

Proiectul din 2019 este promovat spre finanțare, în cadrul POR, Axa prioritară 5, Prioritatea de investii 5.1, sub genericul:„Restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Ansamblului Cula Duca, obiectiv in cadrul caruia se vor realiza intervenții la Cula Duca, la casa memorială I.G.Duca, la fântâna, la cladirea administrativa și la parc.”

Cula Duca (Măldărescu) a fost ridicată în perioada 1812-1827 și se află, împreună cu alt monument istoric, Cula Greceanu și Casa Memorială I.G.Duca, în „Complexul Muzeal Măldărești”, din localitatea Măldărești, Vâlcea.

Construită de către Gheorghiță Măldărescu, aceasta a fost cumpărată în anii 1910 și amenajată în stil tradițional românesc de către omul politic I.G.Duca.

Cula este declarată monument istoric și înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea, sub denumirea „Ansamblul Culei Duca”.

După restaurare, culele Greceanu și Duca de la Măldărești au fost folosite și ca decoruri pentru turnarea filmelor Neînfricații (serial TV nedifuzat, 1969), Drumul oaselor (1980), Iancu Jianu, haiducul (1981) și Trandafirul galben (1982).

Articolul precedentFelicitați cu prilejul împlinirii a 50 de ani de căsnicie
Articolul următorMeșterii vâlceni, prezenți la întâlniri Bucovinene