Ramnicul in sarbatoare astazi!  Imnul National al Romaniei a rasunat, din nou, pe stazile orasului, la 170 de ani de la momentul oficial in care in Parcul Zavoi era intonat pentru prima data, „Deşteaptă-te, române”!  Moment festiv, cu acest prilej, si la Primaria Ramnicului, unde a fost convocat in sedinta extraordinara Consiliul Local.

Dupa sedinta festiva a Consiliului Local, Ramnicul a fost din nou stabatut de parada pasoptistilor, rememorata de actorii Teatrului Ariel, insotiti de personalitati ale Ramnicului, locuitori si turisti.

Parada Festivă pe traseul Primăria Municipiului – Biserica Toţi Sfinţii – Casa Memorială ”Anton Pann” – Parcul Zăvoi. In Parcul Zăvoi – Ceremonial militar-religios, urmat de  alocuţiunile oficialităţilor si Intonarea Imnului Naţional ”Deşteaptă-te, române!”, cu participarea Corului ”Euphonia”

Printre invitati si fostul parlamentar Acsinte Gaspar, cel care a iniţiat propunerea legislativă în urma căreia Camera Deputaţilor, în şedinţa din 27 aprilie 1998, şi Senatul, în 18 mai 1998, au adoptat Legea nr. 99 din 26 mai 1998, prin care ziua de 29 iulie a fost proclamată „Ziua Imnului Naţional al României”. Se recunoştea, în felul acesta, că ”Deşteaptă-te, române!”, pe muzica lui Anton Pann şi versurile lui Andrei Mureşanu, a fost pentru prima dată cântat într-un cadru oficial, la Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848, în contextul depunerii jurământului pe Constituţia paşoptistă.

Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ‘o adevărată Marsilieză românească’.„Deşteaptă-te, române”, Imnul actual al României, a fost compus în contextul Revoluţiei de la 1848. Textul melodiei a fost scris de Andrei Mureşanu (1816-1863) și a fost publicat la data de 21 iunie 1948 în numărul 25 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură” sub titlul „Răsunet”. Linia melodică a cântecului a fost compusă de Anton Pann (1798-1854).

Articolul precedentPloile vor continua sa cada in judetul Valcea, până luni seară
Articolul următorÎncepe ” Școala de Vară ” Europe Direct Vâlcea !