Luni, cu prilejul împlinirii a 146 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, a avut loc ceremonia de omagiere a familiei Brătianu.

Evenimentul a avut loc la Vila Florica, în județul Argeș, locul unde liberalii au pus bazele modernizării României.

Alături de președintele PNL, Ludovic Orban și reprezentanți ai partidului au fost prezenți și prima femeie senator a Județului Vâlcea, Claudia Banu, președinte PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, deputatul Laurentiu Cazan și prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat.

Au fost preznți lideri PNL, miniştri şi reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului şi administraţiei publice centrale şi locale.

S- au celebrat 146 de ani de la înfiinţarea partidului, două secole de la naşterea marelui om politic Ion C. Brătianu şi un an de la înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu.

În Uniunea Europeană, Partidul Naţional Liberal este partidul cu cea mai îndelungată şi bogată istorie. Doamne, ce istorie! Pentru noi, cei care ne înscriem în PNL, a face politică e mult mai greu decât pentru cei care se înscriu în alte partide politice, pentru că noi avem o ştachetă, avem un termen de comparaţie, avem înaintaşi care au realizat lucruri măreţe, care au fost actori principali în realizarea României Moderne şi mai ales în emanciparea României- Ludovic Orban. 

Partidul Naţional Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formaţiunii politice.

Primul preşedinte al PNL a fost Ion C. Brătianu. În 1877, în timpul guvernării liberale, România şi-a proclamat independenţa.

Partidul Naţional Liberal a fost primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal.

PNL s-a aflat la guvernare aproape neîntrerupt între anii 1914 şi 1919 (cu excepţia perioadei martie-noiembrie 1918).

De-a lungul anilor la Vila Florica au fost prezenți regii Carol I şi Ferdinand I, reginele Elisabeta şi Maria, fraţii Golescu, C.A. Rosetti, mareşalul Averescu, prinţul Barbu Ştirbey, I. G. Duca. 

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentPui de urs căzut de pe munte în zona Vidraru, salvat de un jandarm
Articolul următorCulisele statului paralel | Fost ministru de Interne, EXECUTAT pentru funcție. Gabriel Berca, dezvăluiri INCENDIARE din dosarul său VIDEO