Comuna Șuici, un loc încărcat de istorie și legende legende, prezentată într- un material pe pagina CJ Argeș.

Așezată pe Valea Topologului, în nord-vestul judeţului Argeş, pe vechiul drum ce leagă reședința Basarabilor, Curtea de Argeş, de Ţara Loviştei comuna Șuici îi întâmpină pe trecători cu trunchiul stejarului multisecular, a cărui existenţă numără peste 1500 de ani.

O legendă spune că la umbra bătrânului stejar, Mihai Viteazul a făcut un popas pe când se afla în drum spre Transilvania prin Turnul Roşu, în campania ce a precedat bătălia de la Şelimber.

În comuna Șuici se află și locuința Popii Floarea din Rudeni, personaj evidențiat în versurile poetului George Topîrceanu, care și-a petrecut anii copilăriei la Schitul de maici Văleni, iar clasele primare le-a făcut la școala primară din Șuici.

Pe malul drept al Topologului se află Cula Sultănica, o locuință fortificată construită la sfârșitul secolului al XVIII – lea de căpitanul Ştefan Balotă, având caracter de construcție pentru apărare în vremuri de neliniște. A devenit leagănul familiei Brătianu, după căsătoria lui Ene Brătianu cu Safta, nepoata căpitanului Balotă. Edificiul poartă numele de Sultănica de la Sultana, fiica lui Ene Brătianu.

Ene Brătianu a ridicat alături şi o frumoasă biserică, cu hramul Sfântul Nicolae. Biserica „Sf. Nicoale” este un monument istoric de arhitectură de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, făcând parte din a doua epocă a noului stil românesc al Renașterii. În curtea bisercii se află o cruce de piatră, care datează din anul 1736, scrisă în litere chirilice, precum și cavoul marelui savant Constantin Miculescu.- CJ Argeș

 

 

Articolul precedentVIDEO Constantin Rădulescu: Am votat un buget al dezvoltării. Priorități: sănătatea, drumurile, Culele din Măldărești, cultura
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 192. Se fură ca-n codru! Dispar până și capacele de canalizare