Se fac ultimele pregatiri pentru o noua editie a sarbatorii ” Pe fir de borangic”, in  Stoenesti. Primarul Gheorghe Dumbrava ii invita pe valceni, in data de 8 iulie, la Ziua comunei. Comuna este renumita in tara nostra si nu numai si pentru faptul ca este singurul loc din Romania in care mai este produsa aceasta matase fina, de lux.

Chiar daca pare incredibil, în România mai este o singură familie care creşte viermi de mătase. Borangicul este firul depănat de pe gogoșile viermilor de mătase și țesătura făcută în industria casnică din acest fir.

Dacă la sfarsitul anilor 70 România se afla pe locul doi în lume la exportul firului de mătase, în prezent, borangicul mai este produs la noi în țară doar în gospodăria unei familii din Vâlcea. Gospodăria Cristinei Niculescu, la Stoenești. Aceeași familie se ocupă de prelucrarea borangicului, iar apoi, din firele subțiri și delicate realiezază ii.

In aceste zile, in comuna Stoenesti, borangicul, mătasea tradițională românească, este din nou pe buzele tuturor, in cadrul evenimentului pregatit de autoritatile locale

Articolul precedentIncepand de astazi centrele APIA efectueaza plata ajutorului de stat, aferent lunii aprilie
Articolul următorDirecția de Taxe și Impozite se va muta la Arenele Traian !