Un studiu publicat joi, 6 februarie, arată că rezoluțiile stabilite pentru noul an au fost uitate deja de un român din doi, în timp ce doar 14% dintre ei lucrează la toate obiectivele pe care și le-au propus.
Potrivit rezultatelor cercetării realizate de Reveal Marketing Research, 53% dintre români şi-au făcut planuri pentru 2025. Dintre ei, 39% au spus că lucrează doar în direcţia unora dintre obiective, în timp ce 14% reuşesc să avanseze simultan pentru îndeplinirea tuturor scopurilor stabilite.
Pe de altă parte, 47% dintre români nu au făcut încă primul pas spre obiectivele lor, mai ales persoanele de peste 55 de ani (61%) şi cei cu venituri sub 3.000 lei (58%).
Cei mai mulți dintre cei care au început să lucreze la rezoluţiile pentru noul an se consideră moderat consistenţi (64%) în implementarea acestora, în timp ce 29% se descriu ca fiind foarte consistenţi.
Rezultatele studiului mai arată că bărbaţii sunt mai determinaţi la acest început de an, 17% dintre ei menţionând că au început să lucreze la toate rezoluţiile stabilite, în comparație cu 11% în cazul femeilor.
În plus, 35% dintre bărbaţi se consideră foarte consistenţi în implementarea acestora, faţă de 29% dintre femei, potrivit Agerpres.
Principalele obstacole ale românilor în calea îndeplinirii rezoluțiilor
Studiul a mai arătat că principalele obstacole ale românilor în calea îndeplinirii rezoluțiilor sunt: lipsa banilor (57%), timpul insuficient (35%) şi lipsa de motivaţie (23%).
Timpul insuficient reprezintă o barieră semnificativ mai mare pentru rezidenţii din mediul urban (38%, comparativ cu 32% în mediul rural) şi pentru persoanele cu vârste între 35-44 ani (40%).
Pe de altă parte, lipsa de motivaţie este mai des întâlnită în rândul femeilor (27%, comparativ cu 18% în cazul bărbaţilor) şi al tinerilor din generaţia Z, cu vârste între 18 și 24 ani (33%).
Ce rezoluții și-au stabilit românii
După prima lună din 2025, românii se află într-un proces de ajustare a planurilor stabilite la începutul anului. Comparativ cu intenţiile din decembrie, se remarcă o uşoară scădere în ceea ce priveşte unul dintre obiectivele cheie: 51% dintre români şi-au propus un stil de viaţă mai sănătos (alimentaţie echilibrată, scădere în greutate), însă doar 47% au reuşit să facă până în prezent paşi în această direcţie.
Femeile au fost mai interesate de acest obiectiv decât bărbații (54%, comparativ cu 39% în cazul bărbaţilor). Acest scop a fost stabilit de mai multe persoane din mediul urban (53%) decât de persoane din mediul rural (38%).
În ceea ce priveşte călătoriile, 29% dintre români şi-au dorit mai multe escapade, însă doar 21% au declarat că au reuşit să facă paşi în vederea îndeplinirii acestui plan. Diferenţele sunt considerabile între mediul rural şi cel urban, doar 15% dintre persoanele din mediul rural reuşind să îşi planifice călătorii în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu 26% în mediul urban.
În acelaşi timp, obiectivul de a petrece mai mult timp cu familia rămâne constant (29% în decembrie 2024, comparativ cu 28% în prezent). Acest plan a fost respectat în mai mare măsură de cei care au copii (35% comparativ cu doar 20% în cazul celor fără copii).
Este de remarcat şi creşterea semnificativă a timpului dedicat hobby-urilor, de la 14% la 18%, ceea ce sugerează că românii devin din ce în ce mai interesaţi să îşi urmeze pasiunile şi să investească în dezvoltarea personală.