O noua premiera va avea loc duminica seara la Teatrul „Anton Pann” din Ramnicu Valcea, la finalul stagiunii 2017-2018. „Un dușman al poporului”, scrisă de Henrik Ibsen, o reacție la primirea negativă a piesei sale „Strigoii”, considerată scandaloasă pentru că ataca ipocrizia moralității din vremea sa.   

“Nu știu de ce, dar în urmă cu câțiva ani, mi-a trecut prin minte gândul că ultimul meu spectacol pe scena Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea ar putea fi un Ibsen, “Un dușman al poporului.” Poate pentru că m-am simțit uneori, aici, ca un intrus, ca un „dușman al poporului”? Nu știu, poate…, dar iată că a venit și acest moment.
Vă propun un spectacol care ne întreabă dacă mai este loc pentru relații umane autentice într-o lume luată în stăpânire de dorința de putere, imagine publică, interese politice, superficialitate și lipsă de discernământ.
Mulțumesc, dragă Teatrule Anton Pann și oamenilor care mi-au acordat încrederea și privilegiul de a face teatru aici pentru aproape 25 de ani!” a declarat regizorul piesei și manager al teatrului, Adrian Roman.

HENRIK IBSEN (1828-1906) dramaturg norvegian, este considerat primul dramaturg modern și cel care a rescris regulile compoziției dramatice în direcția realismului, modalitate care a fost adoptată de Cehov și de alți dramaturgi care i-au urmat.
Ibsen a reușit să răstoarne scena teatrală europeană, care devenise un spațiu al amuzamentului pentru cei plictisiți, și să facă din teatru un instrument de analiză și cercetare socială. Și-a obligat spectatorii să-și re-examineze, cu onestitate și durere, fundamentele morale ale existenței.
“En Folkefiende” este scrisă în 1882 ca o reacție la primirea negativă a piesei sale “Strigoii”, care a fost considerată scandaloasă pentru că ataca ipocrizia moralității din vremea sa.

 

Articolul precedentCercetați pentru furt calificat
Articolul următorNicolae Bălcescu, 199 de ani