Părintele protosinghel Veniamin Luca este începând din aceste zile cel de-al 85-lea stareț al mănăstirii Cozia.

Slujba de hirotesie a fost oficiată duminică, la finalul Sfintei Liturghii, în cadrul căreia Înaltpreasfințitul Varsanufie Arhiepiscopul Ramnicului a binecuvântântst obștea monahală și pelerinii prezenți.

L- a prezentat apoi pe părintele protosinghel Veniamin Luca, „cel care în urmă cu 25 de ani a pășit pragul Mănăstirii Cozia, așezându-se sub povățuirea duhovnicească a părintelui stareț Gamaliil Vaida și apoi a părintelui stareț Vartolomeu Androni.”

Părintele Arhiepiscop a evidențiat și lucrarile administrative și culturale ale părintelui stareț Vartolomeu Androni, care-și va continua slujirea ca exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului.

Manastirea Cozia se afla pe drumul national Ramnicu Valcea – Sibiu, la 22 de kilometri de Ramnicu Valcea si la 75 de kilometri de Sibiu, pe malul drept al Oltului. Aceasta a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana. Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.
In apropierea Manastirii Cozia se afla si alte sfinte locasuri monahale, precum: Schitul Ostrov , construit intre anii 1520-1521, de catre Sfantul Neagoe Basarab si Despina Doamna; Schitul Sfantul Ioan de sub Piatra, numit si „Cozia Veche”, construit in anul 1602; Manastirea Turnu, construita in anul 1676, de catre mitropolitului Varlaam, fost egumen al Coziei; Manastirea Stanisoara, construita in anul 1747; Manastirea Cornetu, un vechi schit, construit in anul 1666.

Articolul precedentAu fost decernate premiile Fundației “ Niște Țărani”
Articolul următorLocuri de munca in agricultura pentru Danemarca si Portugalia