Iarnă, din nou, la Vâlcea. Au fost precipitaţii sub forma de ninsoare, cantitatea maximă: 83 cm la Obârşia Lotrului. Administratorii reţelelor de drumuri naţionale, judeţene şi locale au intervenit pentru menţinerea în stare de funcționare a cailor de acces. Nu de putine ori topirea zăpezii a cauzat și reactivarea alunecărilor de teren, Vâlcea fiind în prezent județul care ocupă primul loc pe țară, în ceea ce privește zonele afectate.
Peste 400 de zone au fost afectate de alunecările de teren.
În prezent județul ocupă primul loc pe ţară în ceea ce privește zonele afectate, potrivit ISU Vâlcea.
Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, lt. col. Dan Pascaru a subliniat faptul că numărul acestor zone este de patru ori mai mare decât în alte judeţe.
„Judeţul Vâlcea(…), 453 de locaţii în care avem sau am înregistrat pe parcursul anilor trecuţi alunecări de teren”, a declarat inspectorul.
Cea mai mare alunecare de teren din județul Vâlcea a fost înregistrată în primăvara anului 2017, în comuna Alunu. Un munte de steril provenit de la exploatarea minieră din zonă s- a mișcat din cauza ploilor abundente.
Aproape 60 de hectare de teren din estul judeţului au fost afectate, şase case aflate în apropierea zonei în care s-a produs alunecarea de teren au fost demolate și 20 de persoane au fost evacuate.
La începutul anului 2018 o altă alunecare de teren, în comuna Goleşti, a dus la evacuarea a patru familii din satul Blidari.
Cauza reactivării acesteia a fost excesul de umiditate după topirea zăpezii.
Judeţele alăturate, Argeş sau Olt au înregistrate în general o sută şi ceva de astfel de puncte.
Zonele cu alunecări de teren sunt monitorizate permanent de comitetele locale vâlcene pentru situaţii de urgenţă, a declarat inspectorul. Unele dintre acestea se află sub observații încă din anii 2010.
Datele au fost prezentate la şedinţa de bilanţ pentru 2018, de reprezentanții ISU Vâlcea