Președintele Consiliului Județean Vâlcea solicită extinderea sistemului antigrindină la nivelul județului.

„Este absolut necesară pentru protejarea culturilor și a muncii familiilor de vâlceni” declară Constantin Rădulescu.

În județul Vâlcea există patru puncte de lansare a rachetelor antigrindină: Mădulari, Ştefăneşti, Orleşti, Şuşani.

431 rachete antigrindină au fost lansate în intervalul 15 aprilie-21 mai, anunță Ministerul Agriculturii.

Unităţile de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) au lansat în acest sezon, în intervalul 15 aprilie- 21 mai, 431 rachete antigrindină din Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova, Oltenia, Moldova 1 Iaşi şi Moldova 2 Vrancea.

69 de rachete au fost lansate pe 20 mai, a informat Ministerul.

În România, intervenţiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început în anii 2000 şi sunt gestionate prin intermediul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„În data de 20 mai 2020 începând cu ora 20:00, o formaţiune noroasă cu potenţial mare de grindină a pătruns în România prin zona Segarcea, zonă protejată de Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Oltenia. Astfel, în intervalul orar 20:06 – 21:38 au fost lansate un număr de 69 rachete antigrindină cu iodură de argint (agent de însămânţare a norilor), înlăturându-se astfel pericolul căderilor de grindină din aria de protecţie”, arată Ministerul Agriculturii.

Spre deosebire, în localităţile Popeşti, Băbeni din judeţul Vâlcea, care nu se află în aria de protecţie a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a căzut grindina, zona respectivă fiind puternic afectată de fenomenul meteo extrem.

Ministerul Agriculturii precizează că în urma intervenţiilor efectuate pentru combaterea căderilor de grindină în aria de protecţie a UCCG Oltenia, cantitatea de precipitaţii înregistrată s-a situat în intervalul 10-20 l/mp.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină începe în data de 15 aprilie şi se încheie pe 15 octombrie, pentru toate Unitaţile din structura SNACP.

Sursa: Realitatea de Valcea

Articolul precedentDrăgoești, Vâlcea, parte a destinului lui Mihai care pe 27 mai devenea voievodul tuturor românilor
Articolul următorVâlcea, mai 2020